
«PAVE LEO XIV tilhører, som vår egen biskop Bernt, et klosterfellesskap som ser til den hellige Augustin av Hippo som sin fader og åndelige mester.
Den hellige Augustin var biskop av Hippo Regius i Nord-Afrika frem til hans død i 430 og er utvilsomt en av den latinske kristenhets største teologer. Kirken ærer ham derfor ikke bare som helgen, men også som kirkelærer. Blant hans skrifter ruver hans åndelige selvbiografi, Bekjennelser, og hans utlegning om den kristne tro i møte med verden, Gudsstaten eller Guds by.
Vår nye pave valgte, som augustinerprest, ikke overraskende å sitere fra den nord-afrikanske biskop og kirkelærer Augustin i talen han holdt fra Peterskirkens balkong i går kveld, før pave Leo XIV lyste den høytidelige pavelige velsignelse Urbi et Orbi, «over Verden og over Byen [Roma]».
TEKSTEN PAVEN HENTET fra den hellige Augustin lyder: «for dere er jeg biskop, med dere er jeg en kristen». Teksten stammer fra en tale den hellige Augustin holdt i anledning årsdagen for hans bispevielse, og sitatet – som utgjør kjernen i hele talen – fremholdes ofte som oppskriften på den biskoppelige tjeneste.
Dette fordi «for dere er jeg biskop, med dere er jeg en kristen» understreker først den radikale enhet som binder alle de døpte sammen. Alle som i dåpen er forenet med Kristus er, i sannhet, brødre og søstre. Ingen er mer eller mindre i dåpen og som Jesu disipler, i den ene tro og den ene dåp er det ikke lenger jøde eller greker, mann eller kvinne, slave eller fribåren. Vi er alle ett i Kristus. Det samme dåpskall binder og forplikter oss alle. En biskop, en pave, er som oss alle og iblant oss først en troende, en disippel, en som tilhører Jesus.
SAMTIDIG UNDERSTREKER den hellige Augustin at en biskop, en pave, er satt til hyrde, til tjenende hyrde for de troende. Hans tjeneste er for dem, ikke for ham selv, ikke for hans egen makt eller ære. Hyrdetjenesten er for de troende og for deres frelse. Jesus etablerte det pavelige embete, slik vi hører i messens evangelium, for å bygge Kirken, og for å forene de døpte i den sanne tro på Jesus som «Sønn av den levende Gud».
Dette er tydelige budskap fra ham som nå er Peters etterfølger og vår alles hyrde; et tydelig budskap om hva han ønsker å være som vår hyrde: en som tjener iblant oss alle, som en av oss, som en satt til å styrke oss i troen og lede oss til det himmelske fedreland.
Vår nye pave valgte navnet «Leo». Våre tanker går til to av hans forgjengere som tok dette navn. Først Leo XIII som ledet Kirken mot slutten av 1800-tallet og regnes som en av de store forkynnerne av den katolske sosiallæren, læren om hvordan Evangeliets verdier skal forme samfunnet, hvordan Jesu budskap skal gjennomsyre de menneskelige fellesskap, hvordan menneskets verdi er gudegitt og avkrever vår respekt og vårt forsvar. Pave Leo XIV begynte sin tale til verden i går med å ønske verden fred og rettferdighet og manet til innsats for de fattige – slik som pave Leo XIII gjorde.
MEN VÅRE TANKER går også lenger tilbake, til Leo I, «Leo den Store», som på 400-tallet avgjorde en av de store og opprivende teologiske stridene om hvem Jesus var og dermed trygget kristenheten på den sanne, den katolske, den ortodokse lære om Frelseren, en trygghet vi ennå står i den dag i dag. I messen med kardinalene i det Sixtinske kapell i formiddag, hans første som pave, understreket pave Leo XIV at det er Herren Jesus Kristus som er «den eneste frelser», og det er Ham som er «lyset som skal skinne ut over verden», og som vi skal forkynne over verden – slik som Leo den Store gjorde.
Måtte den allmektige Gud rikelig velsigne vår nye pave og måtte våre bønner ledsage ham i den hyrdegjerning han nå skal utøve.
Amen.
+Fredrik Hansen
Oslo, 9. mai 2025