Likkledet i Torino utstilt til 14. juni

Fra lørdag 18. april til 14. juni vises likkledet i Torino frem for publikum. Likkledet er et stykke lintøy som bærer avtrykket av en mannsperson og som ifølge tradisjonen er Jesu likklede. Forrige gang likkledet var utstilt var i 1978, neste gang vil bli under jubelåret 2000.

Likkledet er 4,4 ganger 1,2 meter. Den stilles nå ut for å feire 100-årsminnet for de førset foto som ble tatt og som for første gang viste det påfallende tredimensjonale bildet man ser i negativ.

Likkledet ble angivelig ført til Frankrike fra Midtøsten under korstogene omrking 1356. Fra 1453 tilhørte den adelsfamilien Savoia som i 1578 den til Torino. Etter Italias samling tilhøret den italias kongefamilie til etter andre verdenskrig. Italias avsatte konge Umberto II gav i 1983 likkledet til paven.

Kull 14-undersøkelser i 1988 daterte likkledet til perioden mellom 1260 og 1390. Det sammenfaller med den periode likkledet skal ha blitt ført til Frankrike fra Midt-Østen. På duken er dre også funnet pollen fra Palestinaområdet, så det synes klart at duken kommer derfra. Kull 14-dateringen er omstridt blant annet fordi de branner likkledet har vært i nærheten av kan ha påvirket kullinnholdet i duken. Andre naturvitenskapelige og humansitiske undersøkelser peker mot en eldre dato. Den katolske kirke har aldri uttalt seg offisielt om likkledets ekthet, men oppmuntrer til fortsatte studier.

For å se likkledet må man bestille billetter. De er gratis, men man unngår køer. Det gjør man enklest via likkledets offisielle side på Internet.

OB/(Vatikanradioen)

av Webmaster publisert 20.04.1998, sist endret 20.04.1998 - 09:23