Kirken ber om unnskyldning for jødemassakre i 1941

Warszawa - KI (Zenit) - Den katolske kirke i Polen tok i dag et skritt i retning forbedrede forbindelser med det jødiske samfunnet ved å be om unnskyldning på vegne av de polakkene som i 1941 deltok i en massakre på opp til 1.600 jøder. Denne massakren i Jedwabno under Andre verdenskrig kom i offentlighetens søkelys etter utgivelsen av boken «Naboer». Den er skrevet av den utflyttede vitenskapsmannen Jan Gross, som hevdet at det var polakker, ikke de tyske naziokkupantene, som hadde myrdet jødene og tatt deres eiendeler.

«Vi ønsker å be om tilgivelse, fremfor alt til Gud, men også til de rammede, på vegne av de polske medborgerne som voldte medborgere av mosaisk tro ondt», sa Polens primas, kardinal Jozef Glemp, i et intervju med den katolske ukeavisen Niedziela. En botsgudstjeneste ble holdt i Warszawas største kirke, som ligger nær der hvor den jødiske gettoen lå. Den inneholdt en bønn av polskfødte pave Johannes Paul II, som var en støtte til forsoning mellom kristne og jøder. Men gudstjenesten lyktes neppe å bringe katolikker og jøder sammen, siden den falt sammen med Shavout, en stor jødisk helligdag. Den amerikanskfødte rabbien av Warszawa og Lódz, Michael Schudrich, skrev i et brev til kardinal Glemp at han ikke kunne være med på gudstjenesten fordi han ikke kunne være «i to templer samtidig». Gross' bok startet en omfattende debatt i Polen. Jødiske kretser uttrykte tilfredshet over at skylden endelig ville bli plassert der den hørte hjemme. Men mange polakker, som er vant med å se på seg selv som krigsofre og helter, motsetter seg å bli betraktet som medskyldige i Holocaust. Boken «Naboer» beskriver hvordan jødene i Jedwabno ble trampet ned, slått og knivstukket til døde av sine polske naboer, og hvordan de fleste av dem ble jaget inn i en låve og brent levende. Men mange av sakens detaljer er fortsatt uklare. Historikere og journalister har stilt spørsmålstegn ved om polakkene i Jedwabno handlet på egen hånd, som Gross hevder, eller om de ble truet med våpen til å samarbeide med tyskerne. Jødisk kollabrasjon med sovjeterne, som hadde okkupert området rundt Jedwabno i to år før tyskernes invasjon, har også vært nevnt som et mulig motiv for pogromen, et poeng som gjentatte ganger er hevdet av Kirken. «Burde ikke jøder også innrømme sin skyld for å ha kollaborert med bolsjevikene i å sende polakker til fengsel eller til Sibir (...) eller for den ledende rollen som ble spilt [i etterkrigstidens Polen] av det kommunistiske hemmelige politiet av jødiske aner?» spurte kardinal Glemp i intervjuet i Niedziela.

Det polske nasjonale Erindringsinstituttet har startet en undersøkelse av massakren og lovt å stille dem som var ansvarlige for den, for retten. For et halvt århundre siden ble 23 polakker dømt for å ha medvirket i massakren.

Zenit 27. mai 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
27. mai 2001

av Webmaster publisert 30.05.2001, sist endret 30.05.2001 - 16:05