Benediktinernonner utvikler hostier for cøliakisyke

Sr. Jane Heschmeyer og Sr. Lynn Marie D'Souza pakker hostier med lavt gluteninnhold i Benediktinerinneklosteret i Clyde

Washington - KI (KAP) - Etter mer enn ti års eksperimentering har benediktinernonner i Clyde i den amerikanske staten Missouri utviklet kanonisk gyldige hostier for mennesker med cøliaki. På grunn av hostienes lave gluteninnhold kan mennesker med denne tarmsykdommen nå også motta kommunionen i brødets skikkelse, melder det amerikanske nyhetsbyrået CNS.

Cøliaki skyldes en intoleranse overfor proteinet gluten, som finnes i kornsortene hvete, rug, bygg og havre. Amerikanske undersøkelser viser at opptil 0,8 % av befolkningen er rammet av denne sykdommen, som ofte er feildiagnostisert. Ifølge kirkeretten må hostier inneholde en viss grad av gluten. Imidlertid kan cøliakisyke også motta kommunionen bare under vinens skikkelse.

Ingen har tidligere funnet ut hvordan man skulle lage hostier som både kunne spises av glutenallergikere og var i samsvar med kirkerettslige regler. Benediktinersøstrene av Evig tilbedelse i Clyde, som har produsert hostier i lang tid, begynte å få henvendelser fra cøliakere for femten år siden. I en kort periode tilbød de alterbrød med noe lavere gluteninnhold, men det var fortsatt for mye for de fleste som var rammet av sykdommen, så de sluttet med å produsere det. Men sr. Jane Heschmeyer fortsatte å eksperimentere med oppskrifter og utførte et omfattende forskningsarbeid.

De nyutviklede hostiene har et gluteninnhold på 0,01 % og er godkjent av Vatikanet og Den amerikanske bispekonferansen.

Kathpress 7. mai 2004 samt CNS og The Catholic Key, Kansas KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
7. mai 2004

av Webmaster publisert 18.05.2004, sist endret 18.05.2004 - 19:50