Xaviers relikvier inspirerer til misjon

Erkebiskop Felipe do Rosário Ferrão

Utstillingen av St. Frans Xaviers relikvier "er en anledning til å gjenoppdage vår store misjonstradisjon," sa den katolske erkebiskopen av Goa.

Innen 2. januar vil millioner av pilegrimer ha blitt mottatt ved Bom Jesus basilikaen der helgenens grav er. Pilegrimene ærer levningen etter jesuitten, ofte regnet som "kristendommen i Asias største skikkelse etter Apostelen Tomas."

Utstillingen av Xaviers relikvier blir holdt hvert tiende år. I begynnelsen av desember ankom mer enn 10 000 pilegrimer hver dag fra Goa, andre deler av India og til og med andre land, fortalte erkebiskop Felipe do Rosário Ferrão til nyhetsbyrået Fides.

"Denne 'hendelsen' har en spesiell betydning for oss," sa erkebiskopen. "Som paven sier i 'Ecclesia in Asia': de gode nyhetene må bli forkynt for Asia av biskoper, prester, ordensfolk og legfolk," sa han i forbindelse med festen for St. Frans Xavier. "Dette er en begunstiget tid for å gjenoppdage vårt misjonsansvar med å forkynne Evangeliet og Kirken i Goas store misjonstradisjonen." Goa var byen der Frans Xavier (1506-1552) ankom i 1542. Han dro ut derfra for å utføre sitt store evangeliseringsarbeid i andre deler av India og det fjerne Østen.

Erkebiskopen vektla det faktum at den spanske helgenen og misjonæren er en allmenn skikkelse, svært elsket i India. "Folk i Goa er uavhengig av religion dypt hengivne overfor 'Mesteren av Goa,' som St. Frans kalles," sa erkebiskop Rosário Ferrão. Bevis på dette mente han var "det gode samarbeidet med de sivile myndigheter og nærværet av folk fra andre religioner."

Erkebiskopen bemerket at det er bekymringer over "de siste episoder av vold begått av grupper av hinduistiske fundamentalister. Men det skal sies at de fleste tilhengere av hinduismen tolerer og respekterer andre trosretninger, i en ånd av ekte pluralisme."

ZEN - Zenit (7. desember 2004)

av Webmaster publisert 16.12.2004, sist endret 16.12.2004 - 16:01