Katolikker i Nord-Korea ønsker audiens hos paven

 Se også:

Katolikkene i Nord-Korea har nylig kontaktet "Den nasjonale forsoningskomité" i Seoul i Sør-Korea, i forbindelse med komitéens forslag om en såkalt nasjonal forsoning mellom bispedømmene i Nord- og Sør-Korea. Komitéen har blant annet foreslått å søke felles audiens hos paven. Dette bekrefter msgr. Tommaso Choi Chang-hwa, leder av forsoningskomitéen, som ble opprettet i 1995 i Sør-Korea. Komitéens hovedanliggende er å bringe budskapet om Guds kjærlighet til brødre og søstre i Nord-Korea.

Det er ikke bragt på det rene hva som er den offisielle grunnen til ønsket om "gjenforeningen" - og om en mulig pavelig audiens. Kunngjøringen om ønsket kom etter msgr. Chois første besøk i Nord-Korea den 28.april, i forbindelse med at en delegasjon på 61 geistlige og lekmenn reiste til hovedstaden Pyongyang.

En tilsvarende appell kom også for ett år siden fra Koreas nuntius og bispedømmet Seoul. Svaret fra nord var den gang var heller nedslående, da beskjeden lød at det fantes "fravær av konkrete begrunnelser". Nå har imidlertid forsoningskomitéen fått et positivt signal fra katolikkene i Nord-Korea, som åpner for en mulighet for samtaler.

Mange frivillige i sør har i lengre tid vært med på å samle inn midler for å hjelpe brødre og søstre i Nord-Korea. I løpet av de siste elleve år har forsoningskomitéen skaffet til veie utstyr og annen hjelp for over 70 millioner norske kroner til nordkoreanerne, og i april i år var det første gang medlemmer av kommisjonen fikk tillatelse til å krysse grensen. Flere kilder sier at besøket i april har "skapt håp om en enighet som åpner for større religionsfrihet i Nord-Korea", som har vært under et strengt stalinistisk regime i mer enn femti år.

Fides / KI-Katolsk Informasjonstjeneste (8. mai 2006)

av Webmaster publisert 08.05.2006, sist endret 08.05.2006 - 15:45