Alt klart for saligkåringsfesten

Johannes Paul II-feberen herjer i Roma, hvor alt nå er klappet og klart for søndagens store begivenhet: saligkåringen av Den ærverdige Johannes Paul II, foretatt av hans etterfølger, Benedikt XVI.

Over 2500 akkrediterte journalister ventes å følge begivenhetene. Samtidig ventes det mellom 300 000 til to millioner besøkende pilegrimer til ulike arrangementer i løpet av helgen.

Lørdag kveld arrangeres det en bønnevigilie i Circus Maximus fra 20.00 til 22.30. Vigilien er todelt, hvor første del er satt av til å minnes Johannes Pauls liv. Her skal pilegrimene høre personlige vitnesbyrd fra flere av de som sto paven nær: Joaquin Navarro-Valls - Vatikanets tidligere pressetalsmann, kardinal Stanislaw Dziwisz - Johannes Pauls privatsekretær, samt sr. Marie Simon-Pierre - den franske ordenssøsteren hvis mirakuløse helbredelse fra Parkinson åpnet veien for saligkåringsprosessen.

Annen del fokuserer på Lysets Mysterier, fem tilføyelser til rosenkransen innført av Johannes Paul i 2003.

Under bønnen lenkes det opp live til fem ulike maria-helligdommer: Lagniewniki i Krakow, Kawekamo i Tanzania, Vår frue av Libanon i Harissa, basilikaen for Vår Frue av Guadalupe i Mexico samt Fatima i Portugal. Pave Benedikt avslutter deretter bønnevigilien med å velsigne folkemengden fra en storskjerm live fra det apostoliske palass.

Saligkåringsmessen den 1. mai, miskunns-søndagen, starter klokken 10.00 og ledes av pave Benedikt XVI. Sendingen starter allerede klokken 09.00, hvor det blant annet bes Den guddommelige barmhjertighets rosenkrans.

Både bønnevigilien i Circus Maximus og saligkåringsmessen kan ses live på katolsk.no gjennom Vatikanets egen web-player. Svenske SVT2 sender også messen i sin helhet.