Bibelen som sommerlektyre


Latinsk bibel fra 1407, Malmesbury Abbey, England.

(Castel Gandolfo) Pave Benedikt XVI anbefalte katolikker å lese Bibelen i ferien.

Sommermånedene er for mange nordmenn synonymt med strand og en god kriminalroman. Under generalaudiensen onsdag 3. august oppfordret derimot pave Benedikt å bruke ferien til å fordype seg i Bibelens mange skjulte skatter.

– Mange kristne leser aldri Bibelen og har i tillegg en begrenset og overfladisk kjennskap til den, sa Benedikt, som foreslo at de mindre kjente bøkene fra Den hellige skrift kan være et sted å begynne.

– Mange av de bøker vi leser i ferien er ren underholdning, og det er ikke noe galt i det. Men mange mennesker velger å lese noe mer engasjerende, spesielt dersom de har mer tid til rådighet. Derfor vil jeg komme med et forslag. Hvorfor ikke oppdage noen av Bibelens bøker som normalt ikke er så kjente? Eller som vi kanskje har hørt et stykke ut i liturgien, men som vi aldri har lest fra begynnelse til slutt?, sa paven.

Benedikt fremhevet blant annet Tobit, Ester og Ruts bok fra Det gamle testamentet som "små bøker som kan leses på en time". Av den mer utfordrende sort nevnte han Forkynneren, et "genuint mesterverk" som Jobs bok, samt Salmenes bok, "et formidabelt symbolsk dikt om menneskelig kjærlighet".

Når det gjelder Det nye testamente så er ferietiden også en ypperlig anledning til å oppdage "skjønnheten ved å lese et helt evangelium sammenhengende", sa paven, som for andre år på rad har takket nei til å feriere i de italienske alper, og i stedet oppholder seg ved Castel Gandolfo til slutten av september.