Koptisk pave-patriark på dødsliste

Den koptiske pave-patriark Tawadros II var et av navnene som denne uken ble funnet på en dødsliste over flere egyptiske ledere.

Dette melder Fides.

Den makabre listen ble funnet i en moske i Kairo, og inkluderer navn på flere prominente egyptiske ledere som president Adly Mansour, og den mektige generalen Abdel Fattah al-Sisi. Politiet skal ikke ha konkrete spor i saken.

Samtidig fortsetter det koptisk ortodokse patriarkat å motta trusler. Muslimske ekstremister anklager landets kristne minoritet for å ha deltatt i en konspirasjon for å styrte regjeringen til Det muslimske brorskap. I følge Ayman al-Zawahiri, egypteren som har ledet Al Qaida etter bin Ladens død, skal Tawadros II ha "støttet korsfarerne som styrtet regjeringen til Mohamed Morsi", fordi den koptiske lederen ønsker å opprette "en koptisk stat i Sør-Egypt".

Forrige uke måtte patriarkatet offentlig tilbakevise rykter om patriarkens angivelige død. Den borgerkrigslignende situasjonen har i sommer tvunget Tawadros til å avlyse alle sine ukentlige katekeser i Markus-katedralen.

– Kristne blir trolig nok en gang syndebukkene for uroen i landet, sier Anba Botros Fahim, den koptisk-katolske biskop av Minya til Fides.

– Jeg skjønner at mange er skuffet og såret. Kristne er tålmodige. Det er nå klart at islamistenes vold vil bli rettet mer og mer mot koptere. Det er nødvendig med passende mottiltak, for eksempel med å øke sikkerheten rundt kirker med sikkerhetsstyrker.