124 koreanske martyrer klar for saligkåring

Vatikanet, 7.2.2014 (VIS/KAP/KI) – Fredag den 7. februar 2014 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB, i privat audiens, hvor paven ga kongregasjonen autorisasjon til å promulgere følgende fem dekreter:

To dekreter anerkjenner at i alt 125 Guds tjenere døde som martyrer, in odium fidei («av hat til troen»), noe som gir dem tittelen Ærverdige (Venerabilis) og kan bety en snarlig saligkåring. Det gjelder:

 • Guds tjener Francesco Zirano, italiensk prest OFMConv, født i 1564 i Sassari i Italia og død in odium fidei den 25 januar 1603 i Algerie.
 • Guds tjener Paulus Yun Ji-chung, legmann, og 123 ledsagere, døde in odium fidei i Korea mellom 1791 og 1888.

Tre dekreter anerkjenner kandidatenes heroiske dyder, noe som gir dem tittelen Ærverdige (Venerabilis) og bare et mirakel gjenstår før saligkåring. Det gjelder:

 • Guds tjener Jesus Maria Echavarría y Aguirre, biskop av Saltillo i Mexico, grunnlegger av Instituttet «Katekesesøstre av Guadalupe», født den 6, juli 1858 i Real de San Pedro de Bacubirito i Mexico og død den 5. april 1954 i Saltillo i Mexico.
 • Guds tjener Vilhelm Jakob Ghilardi (it: Guglielmo Giacomo) (ordensnavn Faustino), prest OFM, født den 6. mai 1858 i Pieve i Nievole i Italia og død den 15. oktober 1937 i San Vivaldo di Montaione i Italia.
 • Guds tjenerinne Maria Josefa Rodríguez Xuárez de la Guardia (ordensnavn Maria Rocío de Jesús Crucificado), spansk ordenssøster i kongregasjonen «Søstre av Guds kjærlighet» (Congregación de las Hermanas del Amor de Dios) født den 16. mai 1923 i Colmenar i Spania og død den 30. mars 1956 i Roma i Italia.

I Korea ble de kristne utsatt for fryktelige forfølgelser på 1800-tallet, og det regnes med at rundt 10 000 mennesker falt som ofre. Allerede i 1984 helligkåret den salige pave Johannes Paul II (1978-2005) 103 koreanske martyrer i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Vatikanet vurderer i øyeblikket planene om en reise av pave Frans til et ungdomstreff i Sør-Korea i august.

Mandag den 27. januar 2014 mottok pave Frans også kardinal Amato i audiens og ga kongregasjonen autorisasjon til å promulgere følgende åtte dekreter:

Ett dekret anerkjenner at en Guds tjener døde som martyr, in odium fidei («av hat til troen»), noe som gir ham tittelen Ærverdig (Venerabilis) og kan bety en snarlig saligkåring. Det gjelder:

 • Guds tjener Peter Asúa Mendía (sp: Pedro), spansk sekularprest fra bispedømmet Vitoria, født den 30. august 1890 i Valmaseda i provinsen Vizcaya i Baskerland i Spania, drept in odium fidei den 29. august 1936 i Liendo i Santander i Spania.

Syv dekreter anerkjenner kandidatenes heroiske dyder, noe som gir dem tittelen Ærverdige (Venerabilis) og bare et mirakel gjenstår før saligkåring. Det gjelder:

 • Guds tjener Josef Girelli (it: Giuseppe), italiensk sekularprest fra bispedømmet Verona, født den 10. januar 1886 i Dossobuono i Verona i Italia og døde den 1. mai 1978 i Negrar i Verona i Italia.
 • Guds tjener Zacharias Salterain Bizkarra (sp: Zacarías) (ordensnavn: Zacharias av St Teresa), prest OCD, født den 5. november 1887 i Abadiano i Vizcaya i Spania og døde den 23. mai 1957 i Vellore i Tamil Nādu i India.
 • Guds tjener Marcellus Mallet (fr: Marcelle), kanadisk grunnlegger av instituttet «Barmhjertige søstre av Quebec», født den 26. mars 1805 i Côte-des-Neiges i Montréal i Canada og død den 9. april 1871 i Québec i Canada.
 • Guds tjenerinne María Benita Arias, argentinsk grunnlegger av «Tjenerinner av Jesus i Det hellige Sakrament, født den 3. april 1822 i La Carlota i Córdoba i Argentina og døde den 25. september 1894 i Buenos Aires i Argentina.
 • Guds tjenerinne Virginia de Brincat (mt: Virginja) (ordensnavn: Margareta av Jesu Hellige Hjerte), maltesisk grunnlegger av Fransiskanersøstre av Jesu Hjerte, født den 28. november 1862 i Kerċem på Gozo i Malta og døde den 22. januar 1952 i Victoria på Gozo i Malta.
 • Guds tjenerinne Noeme Cinque (ordensnavn: Serafina), brasiliansk ordenssøster i kongregasjonen «Tilbedere av Kristi blod», født den 31. januar 1913 i Boca das Garças i Urucurituba i Amazonas i Brasil og døde den 21. oktober 1988 i Manaus i Amazonas i Brasil.
 • Guds tjenerinne Elisabeth Sanna (it: Elisabetta), italiensk legkvinne fra bispedømmene Roma og Sassari, enke, medlem av Den sekulære fransiskanerordenen» (Ordo Franciscanus Saecularis – OFS) og foreningen Unionen av det katolske apostolat, født den 23. april 1788 i Codrongianos i Sassari i Italia og død den 17. februar 1857 i Roma i Italia.

Kathpress / Vatican Information Service / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)