Bartella/Irak: Kristen mann torturert til døde av ISIL; hylles som martyr

Tatt av ISIL etter å ha gjemt seg i familiens hus i tre uker.

En kristen mann som nektet å konvertere til islam har blitt torturert til døde i Nord-Irak. Dette melder AsiaNews.

Salem Matti Kourki (43) var fra Bartala, en liten assyrisk landsby på Ninevesletten som har vært okkupert av ISIL siden 8. august. Grunnet en hjertesykdom var Kourki forhindret fra å flykte med familien da islamistene inntok byen. Ifølge slektninger skal han derfor ha gjemt seg i familiens leilighet i tre uker og overlevd på mat og drikke lagret i hjemmet. 

Mandag 1. september gikk han imidlertid tom for forsyninger og gikk ut for å lete etter mat. Avgjørelsen skulle vise seg å bli skjebnesvanger: Etter å ha blitt stoppet ved en ISIL-kontrollert veisperring ved byens kirke, ble Kourki umiddelbart arrestert. Jihadistene skal da ha forsøkt å overtale Kourki til å konvertere, noe han nektet. Ifølge vitner ble han deretter slått og torturert til døde, og kroppen dumpet i gaten der den senere ble funnet av noen lokale innbyggere som begravde han.

Salem Matti Kourki er «en martyr, et nytt offer for ekstremistenes galskap», heter det i en uttalelse fra Det kaldeisk-katolske patriarkatet av Baghdad.