Søstrene på Katarinahjemmet fikk årets ærespris

 

Norges Unge Katolikker (NUK) har delt ut sin årlige ærespris. I 2017 gikk den til Sta. Katarinahjemmet: – Vi ønsket å vise søstrene at vi setter utrolig stor pris på dem, sier NUKs generalsekretær Henrik Emil Greve.

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen
Foto: NUK

 

Æresmedlemskapet ble overbragt sr. Katarina Pajchel under NUKs landstyremøte på Mariaholm søndag 10. september.

På Sta. Katarinahjemmets egne nettsider sier priorinne sr. Anne Bente Hadland:

– Ja, dette setter vi veldig stor pris på. Jeg er bare én av mange som har fått avgjørende impulser i Kirkens ungdomsarbeid: fellesskap i tro og hjelp til å reflektere over sitt kall som kristen.

Videre skriver søstrene på sin nettside: ”Norges Unge Katolikker gjør et fantastisk arbeid for katolske barn og unge i Norge. Flere ganger årlig arrangerer de forskjellige leirer og kurs. De utgir også blader for barn, juniorer, ungdom og unge voksne. Søstrene på Katarinahjemmet har i mange år hatt gleden av å få være med Norges unge katolikker, både ved enkeltsøstres deltagelse på leir eller ved å åpne huset for ungdommene når de har møte.

– Utkåringen til æresmedlem kom allikevel som en overraskelse, sier sr. Anne-Bente, og avslutter:

– Vi er glade og takknemlige.

 

DSC_1187.jpg

BLOMSTER, HEDER OG SMIL: NUKs leder Joakim Ramse delte ut æresmedlemskap og bukett til r. Katarina Pajchel under NUKs landstyremøte på Mariaholm søndag 10. september. 

 

Setter utrolig stor pris på søstrene

Å gi et æresmedlemskap til en institusjon er spesielt, så dette har dere sikkert tenkt mye på. Hvorfor synes dere at Sta. Katarinahjemmet burde bli æresmedlem, generalsekretær i NUK Henrik Emil Greve?

– Vi ønsket å vise søstrene at vi setter utrolig stor pris på dem – og, som vedtektene sier, at de har "gjort en særlig innsats for katolsk barne- og ungdomsarbeid" over mange år. Vi får ofte benytte oss av lokaler og overnattingsmulighetene på Sta. Katarinahjemmet. Søstrene stiller alltid opp for oss og hjelper oss med alt vi spør dem om. Vi vet også at de ber mye for oss, noe vi setter utrolig stor pris på. Vi har ofte hatt samlinger i NUK regi hos dem, og det er hender ofte før våre arrangmenter at både ledere og deltagere får overnatte på Katarinahjemmet. I tillegg hjelper volontørene på Katarinhjemmet oss med mye. Derfor mener vi at Katarinahjemmet og alle som bor og jobber der fortjener en stor takk fra oss i NUK

 

Hva slags forhold har NUK til søstrene?

– NUK har et veldig godt forhold til søstrene som alltid stiller opp for oss. De hjelper oss praktisk, er med på en del av våre arrangmenter – og de ber mye for oss. For unge katolikker fra hele Norge er det viktig å møte søstrene. Mange kommer fra menigheter hvor man ikke lenger har søstre i menigheten. Dermed er det ekstra gøy for oss å vise denne delen av det katolske livet til våre medlemmer.

 

Har dere fått noen tilbakemeldinger på tildelingen av æresmedlemskapet fra medlemmer, aktive eller andre?

– Det har vært svært mange tilbakemeldinger om at dette æresmedlemskapet var rett. Den innsatsen som søstrene ved Katarinahjemmet har gjort for katolsk barne- og ungdomsarbeid, er prisverdig. Vi gleder oss til å fortsette det gode samarbeidet.

 

Hvem er det som utnevner æresmedlemmer – og kan du si noen ord om prosessen?

– Det er Norges Unge Katolikkers Landsmøte som deler ut æresmedlemskap. Det er styret eller arbeidsutvalget (AUV), som det kalles i NUK, som innstiller æresmedlemmer. I NUKs vedtekter står det at " Personer som har gjort en særlig innsats for katolsk barne- og ungdomsarbeid kan av landsmøtet utnevnes til æresmedlemmer av NUK." Så å gi æresmedlemskapet til Sta. Katarinahjemmet er noe uten om det vanlige, fordi æresmedlemskapet i regelen gis til enkeltpersoner. Men vi gjør unntak: I 2004 fikk for eksempel De engelske dominikanerinnene i Bodø æresmedlemskap for sitt lange arbeid for barn og ungdom i Nordland. NUK er så heldig at vi har mange flotte støttespillere som kunne fortjent et æresmedlemskap. Flere navn ble diskutert, men da AUV skulle innstille æresmedlem for 2017, endte vi med et enstemmig vedtak om å innstille Katarinahjemmet.

 

Det følger ære med et slikt medlemskap – og noe mer?

– Æresmedlemmet blir medlem i NUK livet ut, i tillegg så får man komme på landsmøtet vårt på Mariaholm for å motta heder og ære. I tillegg deler vii ut blomster og en NUK-genser til vinneren, forteller Henrik Emil Greve, NUKs generalsekretær.

 

 

Les mer om NUK og andre æresmedlemmer HER.

Les mer om Sta. Katarinahjemmet HER.