Biskop Tighe fikk Munkebyost

Biskop Paul Tighe.jpg

NAM-NAM: En begeistret biskop Paul Tighe, arkitekten bak pave Frans suksess på sosiale medier, mottok nylig en kurv med norske produkter.  Foto: Linda Tøftum

 

En av verdens beste oster, Munkebyosten, ble nylig overrakt biskop Paul Tighe, pavens digitale ekspert, i Roma.

 

Det var Linda Tøftum, informasjonsansvarlig i St. Teresia menighet på Hønefoss, som under et privat besøk i Roma nylig overrakte en stor kurv med norske produkter til pave Frans «vise-kulturminister», biskop Paul Tighe.

 

Delicious!

– Jeg overrakte ham en kurv med norske produkter, Munkebyost, såpe fra Tautra, druegelé fra Ringerike og hjemmebakt knekkebrød fra Kari Rieber-Mohn. Samme kveld fikk jeg en begeistret sms fra ham med ett ord: «Delicious!» forteller Linda Tøftum.

Hun er, som msgr. Paul Tighe, opptatt av at Kirken må være digitalt frempå og bruke sosiale medier aktivt i sin kommunikasjon med dagens mennesker. Biskop Tighe ble nylig forfremmet til «Adjunct-Secretary» i Det pavelige råd for kultur. Han er dermed nummer to under kardinal Gianfranco Ravasi i Vatikanets «kulturdepartement».

 

Digital ekspert

Biskop Tighe går for å være en av arkitektene bak pave Frans svært vellykte strategi på, og gjennomslag i, sosiale medier.

– Pave Frans har hatt enorm suksess på sosiale medier. Biskop Tighe står bak pavens twitter-konto med 10,5 millioner følgere. Han sier at Bibel-sitater er perfekte for sosiale medier. Twitter har 140 ord, det er som skapt for Bibel-vers, sier Linda Tøftum.

 

Enkelhet

Linda Tøftum forteller at Tighe er svært opptatt av at Kirken må ta vare på flokken sin der den er. I dag er den på sosiale medier og i den digitale verden.

– Sosiale medier med sine krav til enkelhet og ekthet passer dagens pave perfekt. Tighe sier at den eldre generasjonen opererer i to verdener, den digitale og den «virkelige». Men for yngre generasjoner er den digitale verden den virkelige verden, fremholder hun.

 

Avbud til Olsok

Biskop Tighe har deltatt på mange internasjonale konferanser om digitalisering og skrev for noen år siden et berømt essay om «Kirkens utfordring i en digital kultur». Han er fra Irland og er den geistlige fra landet med høyest posisjon. Han skulle ha deltatt under årets Olsokfeiring i Trondheim, men ble dessverre forhindret fra å komme på grunn av en ødelagt fot.