Ny apostolisk nuntius håper på forsoning og gjenforening

 

 tcaddad3.jpg

ORDINASJON: Pave Frans omfavner mgr. Alfred Xuereb under den biskoppelige ordinasjon i Peterskirken, Vatikanet, 19. mars 2018.  Foto: REUTERS/Stefano Rellandini

 

 

Erkebiskop Alfred Xuereb, den nye apostoliske nuntius til Sør-Korea og Mongolia, feiret messe med pave Frans før han reiste til Seoul søndag 27. mai for å begynne sitt diplomatiske oppdrag.

 

Tekst: Vatican News

 

Den hellige stols nye diplomat tar fatt på sitt viktige diplomatiske oppdrag i disse dager. Han tror på bedrede relasjoner mellom de to koreanske statene til tross for at mange hindre må forseres.

 

Voksende håp

– Fredsprosessen mellom de to statene på Koreahalvøyen, som begynte med det historiske møtet mellom Sør- og Nord-Koreas ledere 27. april i år, gir grunn til stort håp, sier nuntius og erkebiskop Alfred Xuereb til Vatican News.

– Vi har fremdeles bare såvidt begynt på den lange veien mot forsoning og gjenforening, og det er fremdeles mange problemer som må løses, sier han. Han poengterer at pave Frans har bedt hele Kirken om å støtte partene i deres arbeid for å bygge fred og en fremtid i harmoni og velstand for koreanske barn.

Erkebiskop Xuereb ankom til Seoul søndag etter å ha feiret messe sammen med pave Frans torsdag siste uke. Den hellige far forsikret den nye utsendingen og Kirken i Sør-Korea og Mongolia om at han ber for dem og gir dem sin velsignelse.

Den maltesiske erkebiskopen opptar sitt diplomatiske virke på et tidspunkt som er preget av bedrede relasjoner mellom Nord- og Sør-Korea. Nabolandene har ennå ikke signert en fredsavtale etter Koreakrigen som raste fra 1950 – 1953, og er derfor formelt fremdeles i krig med hverandre.

Det autoritære nord-koreanske regimet har økt landets isolasjon fra omverdenen i og med sitt atomvåpenprogram. Washington og Pyongyang har ligget i åpen retorisk konflikt med hverandre de siste månedene etter flere nord-koreanske prøvesprengninger og rakett-tester. President Trump og den nord-koreanske diktatoren Kim Jong-un har stadig utvekslet en blanding av fornærmelser og trusler via forskjellige massemedier.

Siden november 2017 har ikke Nord-Korea gjennomført flere prøvesprengninger eller ballistiske tester, noe som har bidratt til en dramatisk forbedring i forholdet mellom landene. Trump og Kim har til og med planer om et historisk møte 12. juni i Singapore.

 

Kirken støtter koreansk gjenforening

I intervjuet med Vatican News minner erkebiskop Xuereb om at Kirken gjennom de siste treogtyve år har samlet troende til bønn for fred og gjenforening. Det har skjedd hver eneste tirsdag ved føttene til jomfru Maria i den sør-koreanske hovedstaden Seouls katedral. – Jeg er sikker på at Fredens dronning kaster et vennlig blikk på sine barn i Korea, sier den 59 år gamle erkebiskopen.

Delingen av den koreanske halvøyen oppsto etter at 35 år med japansk kolonivelde tok slutt ved Japans kapitulasjon i siste fase av annen verdenskrig. Sovjetiske styrker okkuperte territoriene nord for 38. breddegrad, mens amerikanske styrker kontrollerte områdene i sør. Nord-Korea nærmet seg kommunismen, mens Sør-Korea begynte en vandring mot demokrati og markedsøkonomi.     

Utsendingene fra USA og Sovjetunionen skulle arrangere nasjonale valg for å gjenforene de to koreanske statene i 1948, men partene manglet tillit til hverandre og håpet om gjenforening og et samlet og uavhengig Korea materialiserte seg aldri.

Erkebiskop Xuereb har gjort tjeneste under pavene Johannes Paul II, Benedikt XVI og Frans. Han er enig med Vatikanets utenriksminister, kardinal Pietro Parolin, som sier at «et stort håp nå er blitt tent» på den koreanske halvøyen.  

– Den katolske kirke har en svært viktig oppgave i gjenforeningsprosessen. Vi følger vårt mandat, gitt oss av Jesus Kristus, og fortsetter å misjonere og gi våre diplomatiske bidrag på et vis som gjør at de ønskede mål nås, sier erkebiskop Xuereb.

 

Ligge pavens hjerte nær

Pave Frans har fulgt utviklingen på Koreahalvøyen tett. Han besøkte Sør-Korea i august 2014 i anledning Den sjette asiatiske ungdomsdagen. På besøkets siste dag tilegnet han en messe i Seouls  Myeongdong-katedral til gjenforening av de to koreanske statene. Han oppfordret alle koreanere til å avvise et tankesett preget av «mistenksomhet og konfrontasjon» og å finne nye veier til fred.