Orgelbrus fra Bergen faller i smak

 

amund bilde.jpg

SLIK SKAPES UNG ORGELENTUSIASME: – Ved å utvise kløkt, gi barna meningsfulle oppgaver, slik som å spille hymner i messer, sier Amund Dahlen, organist i St.Paul kirke og leder av Orgelklubben Ferdinand. 

 

Små barn som spiller på et svært kirkeorgel er ingen vanlig kombinasjon. Men den kan være usedvanlig god, det er Orgelklubben Ferdinand i Bergen et godt eksempel på.

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Orgelkubben Ferdinands dobbel-CD «Colours of St. Paul» vekker begeistring. Anmelder Nils Larsson i det svenske musikkmagasinet Orgelforum beskriver albumet som en «glädje att lyssna på» og resultatet som «synnerligen imponerande». 

Gratulerer med bejublende anmeldelse av CD-en «Colours of St. Paul» (2017) i svenske Orgelforum. Hvordan har dere klart å skape et musikalsk produkt som vekker slik begeistring, til tross for at de fleste organistene bare er mellom 8 og 17 år?

– CD-innspillingen er blitt til etter initiativ fra Dom Alois Brodersen, sogneprest i St. Paul menighet. Han har entusiastisk heiet frem Casvantorgelet som har kommet til St. Paul, og han forstår dybden og bredden av arbeidet i Orgelklubben Ferdinand. Blandingen av gode lærere/utøvere, flittige elever, begeistret sogneprest, gode foreldre og ikke minst en lydtekniker (Marco Battistella, Wien), som selv har spilt mye orgel har – har til sammen resultert i «Colours of St.Paul», sier Amund Dahlen, organist i St.Paul kirke, leder av Orgelklubben Ferdinand og Orgelmisjonen.

 

Hør stykker fra albumet «Colours of St.Paul» på YouTube.  

  

Farverikt musikkfellesskap

På Catando musikkforlags hjemmeside kan vi lese at albumnavnet «Colours of St. Paul» er et forøk på å beskrive farverikdommen, både i menigheten og orgelklubben: «Menigheten St.Paul i Bergen består av medlemmer fra henimot 120 nasjoner. St. Paul skole har elever på ‘hele fargeskalaen’ likeså Orgelklubben Ferdinand.»

Anmelder Nils Larsson i Orgelforum skriver at «Som helhet är detta CD-album en glädje att lyssna på, både de unga eleverna och de något äldre studenterna, samt lärarnas insiktsfulla hanterande av detta instrument, som genomgående klingar mycket bra med välvalda registreringar.» Hva betyr en slik anerkjennelse for dere i Orgelklubben Ferdinand?

– Det betyr at noen andre ser hva vi holder på med, og at noe av det vi gjør er bra og rett. Fagmiljøet i Sverige er stort og at de er begeistret, er veldig hyggelig. Miljøet i Stockholm og Lund har vist interesse for å utveksle erfaringer og mer med Orgelklubben Ferdinand i mange år allerede. Spesielt i Lund har de kommet svært langt med en modell for undervisning barn/unge/orgel, sier Dahlen. 

 

Les anmeldelsen i sin helhet nederst i saken. 

 

Orgelet.jpg

ORGELBRUSMASKIN: Det storslagne Casavantorgelet fra 1919 har gjort St. Paul kirke, Bergen, til byens beste«orgelrom», mener organist Amund Dahlen. – Orgelet er stort, sterkt og med en enorm dynamikk og en klanglig varme som er helt spesiell, sier han. 

 

«Synnerligen imponerande»

«Colours of St. Paul, Bergen» består av to plater, hvorav den første inneholder innspillinger av elever fra Orgelklubben Ferdinand (den yngste er bare 8 år gammel), samt to tidligere elever, Roystan James og Jonas Apeland. Den andre platen inneholder byr på innspillinger av lærere og profesjonelle organister. Alle spiller på det storslagne Casavantorgelet i St. Paul kirke, Bergen.

Larsson fortsetter like entusiastisk: «Resultatet har på alla plan blivit synnerligen imponerande, och det är bara att önska lycka till i den fortsatta verksamheten kring detta förnämliga instrument!» Han er altså ikke bare begeistret for musikken, men også for selve instrumentet – orgelet – i St. Paul kirke. Hva gjør orgelet så spesielt?

– Fra 70-tallet er stort sett alle orgler i Norge bygget etter samme ideal og samme estetikk. Da vi startet, hadde jeg også dette som retning. Vår konsulent dro oss til USA og vi endte et helt annet sted. Klanglig fylde, et orkestralt instrument, et ideal som de fleste orgelbyggere forlot etter 2. verdenskrig. Orgelet er stort, sterkt og med en enorm dynamikk og en klanglig varme som er helt spesiell. Casavant hadde sin storhetstid mellom 1890 og 1930, sier organist Dahlen.

Orgelet har mye av samme klang som man kan oppleve i franske, romantiske orgler. St. Pauls Casavant er fra 1919, forteller han.  

– Det akustiske rommet St. Paul har fått en helt ny dimensjon, og kirken er blitt det beste «orgelrom» i Bergen. Blandingen av klang og dette, på mange måter, FOR store orgelet er blitt noe helt spesielt som man faktisk fysisk må oppleve for å begripe, sier organisten entusiastisk.

Besøksoppfordring er dermed avgitt!

 

Waaler Halstensen.jpg

BEREISTE ORGELTALENTER: Conrad Waaler-Halstensen (7 år på bildet, tatt i 2017) sitter ved orgelet i Notre-Dame de Paris, bak ham står  titularorganist og professor ved Conservatoire de Paris Olivier Latry. Orgelklubben Ferdinand reiser over hele Europa for å finne nye ferdigheter og inspirasjonskilder. I høst går ferden til Lund, Sverige.  

 

Lytter til verden

Orgelklubben Ferdinand ble etablert i 2004; målet er å bedre rekrutteringen til kirkemusikeryrket. Klubben drives i samarbeid mellom Den katolske kirke og Bergen domkirke menighet, den har cirka 25 elever og 4 lærere.

Unge + orgel er ikke en vanlig kombinasjon. Men dere får det til. Hvordan?

– Ved å utvise kløkt, gi barna meningsfulle oppgaver, slik som å spille hymner i messer. Gode lærere som kan undervise, men også kan spille på et høyt nivå. Vi gjør ting som Salmespillkonkurranse, egne konsertserier og ikke minst reiser vi på tur sammen for å oppleve andre rom og hyggelige organister som kan undervise. Vi har blant annet besøkt Stockholm, London og Paris. I oktober skal vi besøke domkirken i Lund, Sverige. Deretter, høsten 2019, står Londons St. Paul’s Cathedral på reiseprogrammet, og i 2020 skal vi til selveste Thomaskirken i Leipzig, Tyskland.

Det er foreløpig ikke planlagt nye CD-utgivelser fra Orgelklubben Ferdinand, men for den som vil lytte til ung orgelmusikk i Bergen, er mulighetene legio, til tross for at dette blir en rolig høst, ifølge organist Dahlen.  

Hva står på programmet denne høsten – er det planlagt konserter som orgelentusiaster kan besøke?

– Denne høsten prøver vi å ta det litt med ro etter et halvår hvor det har vært svært meget å bestille. 16. september spiller en lærer og tre elver konsert i domkirken kl. 15.00, lørdag 22. september er det konsert på Casavantorgelet i St. Paul kirke kl. 15. Tirsdag 20. november kl. 20.00 er det konsert i St. Paul kirke med den engelsk-amerikanske organisten Colin Andrews.

Hvem kan bli med i Orgelklubben? Og hvordan kan interesserte ta kontakt?

– Er du mellom 8 og 18 år, har evner i musikalsk retning og vil undersøke om orgelet er noe for deg, ja, da er du velkommen til å bli med! Kontakt meg på amund.dahlen@gmail.com , svarer Amund Dahlen, kantor og organist i St. Paul menighet.  

  

Orgelklubben Ferdinand

  • Etablert i 2004
  • Har ca. 25 elever på fire lærere
  • Utgav CD-en «Colours of St. Paul» I 2017
  • Klubben er oppkalt etter den tysk-norske organisten Ferdinand Vogel som 1852 åpnet den første institusjonaliserte orgelundervisning med statsstøtte i Norge – i Nykirken i Bergen.
  • Er et samarbeidsprosjekt mellom Kirken og Bergen domkirke menighet
  • Interessert i å bli med? Ta kontakt på amund.dahlen@gmail.com

 

Albumet «Colours of St. Paul»1_-colours-of-st_paul-framsida-1400-1.jpg

 

Anmeldelse i musikkmagasinet Orgelforum (på svensk)

I Bergen finns Orgelklubben Ferdinand, grundad år 2004 av organisten Amund Dahlen, med utgångspunkt i att göra något åt det allt svårare rekryteringsläget för kyrkomusikyrket. Det är inte bara i Sverige denna problematik finns, uppenbarligen. Förebilden är den tyske organisten Ferdinand Vogel som var verksam i Bergen. Han grundade i mitten av 1800-talet

den första institutionen för musikutbildning med statligt stöd i Norge, Vogels Orgelskola, och verkade här till sin död cirka 40 år senare. Detta fick ett stort inflytande på Bergens musikliv, och var kanske egentligen startpunkten för den högre organistutbildningen i Norge. Han är också den som gett sitt namn till Orgelklubben Ferdinand.

På den ena CD:n i detta dubbelalbum spelar ett antal unga elever, i åldrarna 8-17 år. Dessutom medverkar två lite äldre före detta elever som fortsatt sina orgelstudier på högre nivå. På CD nr 2 spelar lärarna, bemärkta orgelpersonligheter i Norge och Anders

Johnsson, välkänd organist, pedagog vid Musikhögskolan i Malmö och orgelkonsult vid detta projekt. Anders Johnsson har gjort en stor insats som konsult och ansvarig för detta enastående orgelprojekt. Det började med ett studiebesök av orgelkommittén

från Bergen med eldsjälen och grundaren Amund Dahlen i spetsen som för några år sedan besökte Malmö och några av de nya orglarna där med Anders Johnsson som ciceron. Via sina kontakter i USA har Anders Johnsson kunnat rekognoscera för ett lämpligt instrument. Så hittades denna orgel i St Charles i Quebec, Kanada, byggt år 1919 av Casavant, som nu får

sägas väl uppfylla kraven som ställdes på det blivande instrumentet: dels ett välklingande och användbart gudstjänstinstrument i St Pauls kyrka, dels en orgel lämpad för den omfattande orgelundervisning som sker i Orgelklubben Ferdinand. En utförlig och informativ artikel av Anders Johnsson angående detta orgelprojekt publicerades i Kyrkomusikernas tidning nr 1-2015.

Detta mycket välklingande instrument har restaurerats och byggts upp i St Pauls kyrka i Bergen av Åkerman & Lund, och Sven Olof Åkerlund har svarat för digitaliseringen av det fristående spelbordet. Invigningen skedde år 2015. Resultatet har blivit imponerande: en stor anglikansk orgel på tre manualer och pedal som har det mesta. Den har både franska och anglikanska stildrag, spelbordet är som sagt fristående med registren ordnade i terrassform. Över manualerna sitter även en rad manubrier. Att särskilt lägga märke till är ett Soloverk, så kallat floating division, med bland annat några högtrycksstämmor som Stentorphone och Tuba.

Eleverna som spelar är genomgående av hög klass och det är ett rikhaltigt program som presenteras med musik från barock till nutid. Imponerande är ett framförande av Bachs Toccata och fuga d-moll (BWV 565) av den blott 12-årige Jørgen Moland samt Jonas Apelands tolkning av Boëllmanns Toccata ur Suite Gothique. Han är född år 1997 och studerar sedan år 2016 på Norges Musikkhøgskole i Oslo.

På CD nr 2 där lärarna spelar får vi höra musik av bland annat Grieg: Fra Holbergs tid, Dubois Chant pastoral, Choral i a-moll av Franck, några koraler ur Orgelbüchlein samt ett arrangemang av Sibelius Finlandia. Här kommer verkligen orgelns klangliga kvalitéer fram, både i de eteriska svaga nyanserna och i det praktfulla tuttit.

Som helhet är detta CD-album en glädje att lyssna på, både de unga eleverna och de något äldre studenterna, samt lärarnas insiktsfulla hanterande av detta instrument, som genomgående klingar mycket bra med välvalda registreringar.

CD-produktionen är en dokumentation som visar vad som är möjligt att uppnå med engagemang, ekonomiskt stöd, goda krafters samverkan, kunskap och inspiration, samt, inte minst viktigt, här lyckas man uppenbarligen med att befrämja och möta elevernas entusiasm och intresse. Detta spännande orgelinstrument är ju också något att samlas kring, ett gott instrument genererar ju just kunskap och intresse över generationsgränserna. Resultatet har på alla plan blivit synnerligen imponerande, och det är bara att önska lycka till i den fortsatta verksamheten kring detta förnämliga instrument!

 

Nils Larsson

 

Anmeldelsen er gjengitt med tillatelse fra Orgelforums redaktør Marcus Torén. Besøk gjerne musikkmagasinets hjemmeside for å lese hele utgaver av bladet.