Nedtelling mot Olavsgildet innledes med foredrag om helgenkongen

 

2691CFC4-A387-4896-AC08-92E95F6AD5CA 2.jpg

Norges første katolske Olavsgilde siden middelalderen stiftes om én måned. Tirsdag 18. september begynner nedtellingen med foredraget «Om Olav den hellige. Norges evige konge». 

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen 
 

Tirsdag 18. september skal du holde foredraget «Om Olav den hellige. Norges evige konge». Hva er anledningen?

– Anledningen er at om en måned dannes Norges første katolske gilde siden middelalderen. Det skjer i St. Paul katolske kirke i Bergen, og  skal hete Olavsgildet. Derfor ville vi lage litt blest omkring helgenkongen på forhånd, gjennom dette foredraget, eller forelesningen, om du vil, sier cand.philol. Anne-Britt Høibye (bildet, katedralen i Rouen).

 

Uten å røpe for meget på forhånd, kan du si litt om hvordan du velger å presentere helgenkongen?

– Tja, det er jo denne vikingtiden, da, som prestene våre har en tendens til å henge seg opp i når de skal holde olsokprekener. Det ser ut som de ikke vet helt hva de skal gjøre med den, om de skal unnskylde Olav, eller bebreide ham. Så jeg tenker at et par ord om vikingtiden kan være på sin plass. Hverken for å beklage den, eller bagatellisere den, men det er faktisk så mye å si om denne perioden av vår historie, at det ville være unaturlig å ikke nevne noe, siden Olav levde i denne tiden. Og så er det selve Olav Haraldsson, selvfølgelig. Hva han var og ikke var. Jeg røper vel ikke for mye ved å si allerede her hva han definitivt IKKE var: Han var ikke barnesoldat, og han var ikke leiesoldat. Og selvsagt vil jeg snakke om den eksplosive betydningen han fikk som helgen etter sin død. Eller kanskje rettere: Olav som helgen, hva han gjorde for folk og land.

 

Hva mener du er helgenkongens viktigste bragd?

– Jeg personlig mener vel at hans viktigste bragd var at han hadde en ambisjon med, og et perspektiv på, livet sitt. Han sloss ikke for å sloss, som noen ser ut til å tro.

 

Er han fortsatt aktuell for oss troende i 2018, snart 1000 år etter sin død?

– Jeg ser at en del forfattere og forelesere gjerne slenger på et «helgen for vår tid» om den og den helgen. Jeg skjønner hva de mener. Men messen feires hver dag for de levende og de døde, Den seirende kirke står alltid sammen med Den stridende på jorden. Men jeg går ut

fra at du tenker på om det er noen spesielle trekk ved helgenkongen som kan være godt å kontemplere nettopp i vår tid. Og da vil jeg igjen nevne det som jeg ser som hans viktigste bragd, at han hadde en ambisjon og et perspektiv for livet sitt. Det endte i martyrdøden.

Hvis ikke det er noe å etterligne og kontemplere i vår tid, vet ikke jeg.

 

Hvor og når skal man møte opp for å høre deg foredra?

– St. Paul barne- og ungdomsskole, personalrommet, tirsdag 18. september kl. 19.30. Selv om man ikke er katolikk, er man selvsagt velkommen i kveldsmessen før foredraget. Den feirer vi  i kirken vis a vis. Messen begynner kl. 19.00, og varer ca. 30 minutter.

 

Foredrag om Hellig Olav

  • Tid: kl. 19.30, tirsdag 18. september (Messe feires fra kl. 19.00)
  • Sted: St. Paul barne- og ungdomsskole, Bergen
  • Foredragsholder: Anne-Britt Høibye, cand.philol.