Finlands katolske biskop går av

 

20190104T1413-0549-CNS-FINLAND-BISHOP-INJURY_800.jpeg

FIKK INNVILGET AVSKJED: Biskop Teemu Sippo, 71, av Helsinki, Finland. Foto: CNS photo/courtesy Diocese of Helsinki, Finland

 

Vatikanet har innvilget biskop Teemu Sippos avskjedssøknad. Biskopen av Helsinki har hatt store helseplager etter en ulykke i vinter.


 
Det er Helsinki bispedømme som i en melding i dag skriver at pave Frans har innvilget den finske biskopens, H.E. mgr. Teemu Sippo SCI, avskjedssøknad.
 

Fall på isen

Biskop Sippo leverte sin avskjedssøknad etter et langt sykefravær i forbindelse med et stygt fall på isen rett før nyttår. Den 71-årige biskopen pådro seg en alvorlig hjernerystelse og har vært sykemeldt og i dårlig helsetilstand over lang tid.

Biskop Sippo er nå biskop emeritus av Helsinki, og prosessen med å finne hans etterfølger vil skje etter de prosedyrer som er laget for dette (sede vacante) i Den katolske kirke. Det finske konsultorkollegiet har nå åtte dager på seg til å finne en administrator.

Den katolske kirke i Finland har rundt 15 500 registrerte medlemmer fordelt i åtte menigheter.  Rundt halvparten av dem er innvandrere. Det er 30 prester og rundt 30 ordenssøstre i Finland. Den katolske kirke i Finland utgjør en liten minoritet i et land hvor 73 prosent av 5,5 millioner av innbyggerne er lutheranere og 26 prosent er ateister. I tillegg kommer ca. 1 prosent ortodokse. 

 

Økonomisk krise

Biskopens avskjed skjer samtidig med at Kirken i Finland har store utfordringer som følge av nye statlige reguleringer som har fått store konsekvenser for Kirkens økonomiske situasjon.

– Den økonomiske krisen kombinert med økende etterspørsel etter kirkelige tjenester er nær ved å få vår kirkeøkonomi til å kollapse, sa kommunikasjonssjef Marko Tervaportti til Catholic News Service tidligere i år. Han antydet at så mange som tre av Finlands åtte katolske menigheter kan bli lagt ned.