Sommerutgaven av St. Olav kirkeblad er her!

 

Les hele St. Olav kirkeblad på nett, eller tegn gratis abonnement på bladet i papirutgave.  

IMG_2062.JPG

MØT DEN NORSKE FRANSKE LANDSBYPRESTEN: For 30 år siden dro en norsk soldat på julepermisjon fra Bardufoss til Bagnoregio i Italia. Nå er broder Dominique-Marie Mørstad landsbyprest i Mailly-le-Château. Les mer om hans reise i denne utgaven av St. Olav kirkeblad. Les hele St. Olav kirkeblad på nett, eller tegn gratis abonnement på bladet i papirutgave. Foto: Nils Heyerdahl. 

 

Sommerutgaven av St. Olav kirkeblad bugner virkelig av ernærende lektyre i vakre former: De nydelige rosevinduene i Notre-Dame, pilegrimsvandring i skjønt nordisk og kontinentalt landskap og en vandring på franske landeveier med en norsk landsbyprest, er blant fruktene av redaksjonens arbeid.    

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 
Forsiden av St. Olav kirkeblad nr. 2 2019 prydes av en smilende pater. Hvem, hva, hvor og hvorfor, ansvarlig redaktør Hans Rossiné?
– Det er viktig at et nasjonalt kirkeblad kommer seg ut av Oslo-gryta og får speilet det høye aktivitetsnivået i våre mange menigheter. Vår medarbeider Kathrine Låver rapporterer fra en ny menighet i hvert nummer. Denne gang er turen kommet til St. Sunniva menighet i Molde. Sogneadministratoren der, p. Khiem, forteller ikke bare om trosliv og virke i menigheten, men var også et naturlig valg til bladets førsteside.


IMG_4638.jpegDet er smilende patere ikke bare på forsiden – de glimrer jammen med sitt nærvær inni bladet også: P. Haavar (bilde t.h., foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen) ved St. Dominikus og norske p. Dominique-Marie på den franske landsbygd sine blide åsyn møter oss i hver sin sak. Hvorfor?
– Det er kanskje naturlig å smile når man forkynner et godt budskap og formidler gode nyheter? Vi er så heldige at disse to engasjerte patere har stilt opp til intervju i bladet, p. Haavar forteller om sin spesielle pilegrimsvandring til Santiago de Compostela i 2004 og har dessuten skrevet noen tankefulle Klostertanker. Redaktør Nils Heyerdahl har besøkt en bitteliten landsby i Frankrike og p. Dominique-Marie, opprinnelig fra Ski utenfor Oslo, og skrevet en levende reportasje som nok vil gjøre inntrykk på mange, forteller St. Olav kirkeblads ansvarlige redaktør.

 

Få St. Olav kirkeblad gratis i postkassen

 

Organ_of_Notre-Dame_de_Paris.jpg

Nå er det også alvorstunge tema med i bladet, som på ingen måte stiller i lettvektsklassen denne gangen heller. Hva vil redaktøren trekke frem?
– Det er som alltid vanskelig å fremheve noe spesielt, for bredden er stor og, i mine øyne, kvaliteten på stoffet meget høy. Leserne setter pris på mangfoldet, det forteller i hvert fall alle de mange og hyggelige tilbakemeldingene vi får. Men jeg kan nevne betraktninger rundt abort-spørsmålet ved Georg Fr. Rieber-Mohn, et intervju med generalsekretær Magnar Kleven i Norges Kristelige Legeforening om noe av det samme, en lærerik artikkel om alterskapet i Ringsaker kirke, en sterk historie om Chandra fra Sri Lanka, Therese Sjøvolls innsiktsfulle beskrivelse av rosevinduene i Notre-Dame (bilde, t.h.), Kim Larsens refleksjoner rundt den menneskelige viljen, p. Oddvar Mois artikkel om «Christus vivit» og p. Ole Martin Stamnestrøs fine og velskrevne «Guds ord».

 

Serien Katolske profiler utgjør etterhvert et farverikt persongalleri, denne gang portretteres Gilbert Keith Chesterton, enda bedre kjent som G. K. Chesterton. Han skriver bøker som er vel verdt å lese, er det også vel anvendt tid å lese om forfatteren selv?
– Absolutt! Chesterton var Sigrid Undsets og p. Hallvard Rieber-Mohns yndlingsforfatter. Vi har vært så heldige å få Hans Fredrik Dahl til å skrive om ham i en svært leseverdig og innsiktsfull profil-artikkel. Den populære TV-serien om «Father Brown» er basert på Chestertons bøker, så alle som elsker tv-serien, kan her få en rask innføring i forfatterskapet til opphavsmannen, sier Rossiné.

 

Det kommer stadig inn henvendelser om dette til redaktørens sekretariat, så vi spør: Hva koster det å abonnere på St. Olav kirkeblad og hvordan tegner man et abonnement?
– Det er gratis og koster ingenting. Vi ser gjerne at våre lesere, hvis de er fornøyde og har lyst, anbefaler et abonnement til venner og bekjente. Det er bare å ringe 23 21 94 21 eller sende en epost med navn og adresse til: abonnement@katolsk.no. Du kan også fylle inn abonnementsskjema på katolsk.no. 

 

IMG_4436 2.jpeg

Nå anbefales tre pilegrimsturer i egen sak, i tillegg nevnes Hovedøya som mulig reisemål for kultur- og historieinteresserte katolikker. Hva planlegger redaktøren – utflukt til Hovedøya for å studere klosterruiner med Karl Gervins (bilde t.h., foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen) nye bok i hånden eller 1 600 km vandring fra Le Puy-en-Velay til Santiago de Compostela?
– I år burde en utflukt til Hovedøya i Oslofjorden og Karl Gervins siste bok være innen rekkevidde. Men ti sider med pilegrimsstoff i dette nummeret burde inspirere mange til å legge ut på en lengre reise, sier kirkebladets ansvarlige redaktør Hans Rossiné.

 

 

 

Skjermbilde 2019-06-06 kl. 10.49.02.pngDette kan du lese mer om i sommerutgaven

  • MIN TRO: Lær hvordan Marta Terese Krakus (25) bruker troen til å senke stresset, og slippe taket.
  • NORKSE KIRKESKATTER: Se hvordan alterskapet i Ringsaker kirke lyser opp innerst i koret.
  • DE KOM OG BLE: Les om livet til Chandra, som flyktet fra grusomhetene under borgerkrigen på Sri Lanka. 
  • KATOLSK PROFIL: Bli kjent med forfatteren bak TV-serien om Father Brown: G.K. Chesterton.
  • MIN MENIGHET: Besøk rosenes by og vår tidligere ungdomsprest: p. Khiem Nguyen Duc
  • ... og mye, mye mer.

 

God lesning!

 

Få St. Olav kirkeblad gratis i postkassen