Den polske erkebiskop Wiktor Skworc på besøk i Oslo

 

– Som katolikker har dere et oppdrag å utføre

48858555363_45c419d4e2_k.jpeg

BREDTVET KIRKE: Søndag 6. oktober feiret erkebiskop Skworc messe i Bredtvet kirke sammen med biskop Bernt I. Eidsvig av Oslo og en rekke polske prester. 

 

Fra 4. – 6. oktober besøkte erkebiskop Skworc Norge. Han kom til Oslo katolske bispedømme på invitasjon fra biskop Bernt I. Eidsvig. Besøket var både privat og offisielt.

 

Tekst og foto: Marta Tomczyk-Maryon

 

Erkebiskop Skworc samtalte med biskop Eidsvig og møtte polske prester som tjenestegjør i Norge. Han var også i møte med den polske ambassadør til Norge Iwona Woinicka-Żuławska.

Iløpet av sitt korte norgesbesøk satte erkebiskop Skworc også av tid til samvær med polakker bosatt i Norge. Han feiret to pontifikalmesser i Oslo.

 

 

Du er misjon

Lørdag kveld feiret han messe i St. Olav domkirke. I homilien talte han blant annet om den ekstraordinær misjonsmåneden oktober. Han sa til de troende:

«Du er misjon. Ikke skam deg over vitnesbyrdet ditt. Du har et oppdrag å oppfylle. Dere kom til Norge på grunn av arbeid, på grunn av familien. Men som katolikker har dere et oppdrag å utføre – du må vitne. Der du arbeider, der du bor, har du et oppdrag å utføre. Kjære alle, jeg ber dere om slike vitnesbyrd.»

Søndag morgen feiret erkebiskopen messe i Bredtvet kirke, hos St. Johannes, apostel og evangelist, menighet i Oslo. Det var en pontifikalmesse, som ble koncelebrert av biskop Bernt I. Eidsvig av Oslo, sogneprest Bharath Damacius Villavarayen, diakon Bjørn Tao Quoc Nguyen, samt de polske prestene Piotr Gąsior, Piotr Gwiżdż, Dawid Banaś, Gerard Filak, Krzysztof Biela og diakon menighetens diakon Pham Cong Bang.

I sin preken takket erkebiskop Skworc biskop Bernt for å være åpen for det polske pastoralarbeidets behov i Norge. Han siterte pave Benedikt XVIs ord under hans første pilegrimsreise til Polen: «Polakkene drar over hele det europeiske kontinent, og de polske prestene har en plikt til å være sammen med dem.»

 

48859092347_919d03ec2a_k.jpeg

ST. OLAV DOMKIRKE, OSLO:  – Du er misjon. Ikke skam deg over vitnesbyrdet ditt, sa Erkebiskop Skworc til de troende. 

 
Pålitelighetens kilde

Erkebiskop Skworc nevnte også sine samtaler med Oslo-biskopen og andre representanter for det norske samfunnet: «De snakker godt om polakker. De respekterer deg, for din arbeidsomhet og pålitelighet. Jeg tror det kommer fra denne kilden: vår tro. Vær derfor kjære vitner om troen, vitner om Jesus Kristus.»

Etter messen talte biskop Eidsvig og takket erkebiskop Sworc for at så mange polske prester er kommet til Norge på grunn av hans innsats. Biskopen av Oslo ba de troende om å be for erkebiskop Skworc. Den polske erkebiskopen svarte: «Vær snill, be for biskop Bernt: Han er veldig åpen for den polske pastoralomsorg, og han vil videreføre denne tradisjonen til den nye biskopen av Trondheim.» Biskop Eidsvig minnet om at det siste besøket av erkebiskop Skworc fant sted i 2008 og uttrykte håp om at tiden frem til neste besøk blir kortere.

Biskop Eidsvig avsluttet sin korte tale med ordene «mine venner, Gud velsigne dere».

Etter messe ble det arrangert kirkekaffe med erkebiskop Skworc, biskop Eidsvig og de fleste av de polske prestene. Det gav mulighet til å snakke sammen i en hyggelig atmosfære smaksatt av med deilige, søte polske kaker.