Biskop Eidsvig: – Nulltoleranse for rasisme

NTB_n9zgVJ513QM.jpg

NEI TIL RASISME: Tusenvis demonstrerer mot rasisme i USA og over hele verden etter politidrapet av afroamerikanske Georg Floyd. Foto: REUTERS/Jonathan ErnstNTB Scanpix

 

– Jeg ber for Kirken og de troende i USA og for det amerikanske samfunnet, og for at landet skal finne sammen i en fredelig sameksistens. Samtidig er det viktig at vi uttrykker nulltoleranse for både rasisme og vold i alle former, sier biskop Bernt I. Eidsvig.

 

Biskopen ser, som de fleste andre, med dyp bekymring på utviklingen i USA den siste tiden. Volden i kjølvannet av politidrapet på afroamerikanske George Floyd har eskalert, og de mange demonstrasjonene og opptøyene har satt nytt søkelys på rasismen i det amerikanske samfunnet.

 

Pastoral tone

IMG_7291.JPG

FORDØMMELSE:Jeg støtter også USAs biskopers fordømmelse av mordet på George Floyd, sier biskop Eidsvig.

 

– Jeg gir min fulle tilslutning til pave Frans og hans uttrykte takknemlighet overfor Kirken i USA som i denne krevende situasjonen har opprettholdt en pastoral tone overfor demonstrasjonene mot rasisme. Jeg støtter også USAs biskopers fordømmelse av mordet på George Floyd, sier biskop Eidsvig.

 

 

USAs katolske biskoper sier det var en systematisk rasisme i det amerikanske samfunnet som førte til George Floyds død. Biskop Shelton Fabre, leder av den amerikanske bispekonferansens komité mot rasisme (the US Conference of Catholic Bishops’ (USCCB) Ad Hoc Committee Against Racism), sier til Vatican News at det amerikanske samfunnet fremdeles kjemper mot tap av liv som en følge av rasismen i samfunnet.

 

Manglende respekt

– Det er utrolig at vi nok en gang har vært vitne til dødsfallet til en afro-amerikaner som var arrestert av politiet. Det er nok et eksempel på manglende respekt for en annen persons menneskeverd, sier biskop Fabre.

Han sier mange nå spør om hvordan de kan bidra til å bekjempe rasisme.

– Folk ønsker å gjøre noe. De vil hjelpe. I all smerten og alt sinnet spør de om hva de selv kan gjøre.

 

Avstand til vold

NTB_RLm8dpW-Xf8.jpg

UTEN VOLD: Null toleranse for rasisme, men uten vold.  Mange av demostrasjonene i USA har endt opp voldelige de siste dagene. Foto: REUTERS/Terray Sylvester/NTB Scanpix

 

De amerikanske biskopene støtter de fredelige demonstrasjonene, men tar sterk avstand fra de voldelige opptøyene, plyndringene og den ødeleggelse av eiendom som også har funnet sted.

– Det er handlinger og hendelser her som vi absolutt ikke støtter og som vi ber om må ta slutt. Selv om korona-pandemien har forsterket sinnet og frustrasjonene blant afro-amerikanerne fordi den har hatt store konsekvenser for denne delen av befolkningen, har rasismen dype røtter. Vi har kjempet med dette siden landet vårt ble grunnlagt. Det er denne tankegangen om at folk som har en annen rase eller hudfarge enn meg, skulle være mindre verdt, sier biskop Fabre.

 

Støtter fredelige protester

Han understreker at Den katolske kirke i USA ikke tolererer voldelige protester, men oppfordrer til fredelige demonstrasjoner.

– Det er mange nå som viser til et sitat fra dr. Martin Luther King om at opptøyer er språket til dem som ikke blir hørt. Vi fordømmer på det sterkeste demonstrasjoner som utarter i vold, samtidig som vi prøver å forstå frustrasjonene. Vi oppfordrer folk til å lytte til alle dem som nå deltar i fredelige protester for å bli sett og hørt, sier biskop Fabre.

(katolsk.no/Vatican News)

 

Les mer: