Minst tre døde, en med halsen skåret over, i knivangrep i Nice

 Tre drept i katolsk kirke

NTB_JNcBVE4rjy8.jpg

ANGREP: Minst tre personer er drept og flere skadd i et knivangrep ved en kirke i Nice, melder franske medier. Ordføreren i byen sier det er et mulig terrorangrep. Foto: Reuters

 

Minst tre personer er drept og flere skadd i et knivangrep i og ved en katolsk kirke i Nice, melder franske medier. Ordføreren i byen sier det er et mulig terrorangrep.

 

Tekst: NTB / katolsk.no

 

Fransk politi melder på Twitter at bombegruppa er på stedet, og ber folk holde seg unna bysentrum. De skriver at en eksplosjon som ble hørt i forbindelse med angrepet stammer fra politiet.

– Ikke få panikk, situasjonen er under kontroll, skriver de.

Politiet bekrefter på Twitter at politioperasjonen skjer på grunn av et mistenkt knivangrep. Den franske innenriksministeren Gérald Darmanin har innkalt til krisemøte. Også statsminister Jean Castex har sluttet seg til møtet.

– Jeg må igjen i denne vanskelige situasjonen vårt land går gjennom, bare be hele nasjonen om å stå samlet, sier Castex til mediene. President Emmanuel Macron skal også slutte seg til møtet.

Franske myndigheter opplyser til mediene at en kvinne døde etter å ha fått halsen skåret over. Ifølge Nice Matin dreier det seg om en 70 år gammel kvinne.

 
 
Angrep i handlegata
Ifølge nyhetskanalen BFMTV er minst tre drept og flere skadd i angrepet. Angrepet skal ha skjedd i og ved Notre-Dame-kirken som ligger i Avenue Jean-Medicin, hovedgaten i Nice. Det er et ukjent antall skadde.

Den antatte gjerningsmannen skal ifølge BFMTV være pågrepet og kjørt til sykehus.

Ifølge reportere på stedet har både militæret og politiet rykket ut til handlegaten, og et område rundt kirken er sperret av.

 
Terrorangrep
Ordføreren i byen Christian Estrosi sier det er et mulig terrorangrep som har funnet sted.

– Jeg er på stedet med politiet, som har arrestert gjerningspersonen. Jeg bekrefter at alt tyder på at dette er et terrorangrep, skriver Estrosi på Twitter.

Den franske nasjonalforsamlingen holder allerede torsdag formiddag et minutts stillhet i forbindelse med angrepet.

Frankrike ble for drøyt to uker siden rystet av knivangrepet på historielæreren Samuel Paty, som ble drept og fikk halsen skåret over etter å ha vist fram Muhammed-karikaturer mens han underviste om ytringsfrihet.

 

Biskop Bernt I. Eidsvig 145018.jpeg

BE FOR OFRE: – Jeg oppfordrer til bønn for de drepte og deres pårørende, sier biskop Bernt I. Eidsvig etter terroranslaget mot Notre Dame-kirken i Nice. Foto: C-F Wesenberg

 

Alle taper

– Jeg er dypt sjokkert over angrepet i kirken og drapene på de troende. Jeg oppfordrer til bønn for de drepte og deres pårørende, sier biskop Bernt I. Eidsvig etter terroranslaget mot Notre Dame-kirken i Nice.

– Krig og vold taper alle på. Det skaper kun problemer og smerte og er følgelig ingen løsning. For å kunne leve godt sammen, må vi respektere hverandre, andres liv og tro og vårt demokrati. Det gjelder i Frankrike som i Norge, sier biskopen.

Hen maner til varsomhet når det kommer til å tildele muslimer kollektiv skyld, og legger til:

– Det er et ynkelig drap å skjære over strupen på gamle damer. Det er forkastelig, og har ihvertfall ikke noe med mot å gjøre, sier biskopen.

Han mener at drapene også må kjennes ille for muslimer av god vilje:

– Deres gode navn og rykte blir ødelagt av andre – og gjør dem selv mer utsatt.

Biskopen presiserer at han har tiltro til at norsk politi gjør det som kreves for at troende i Norge skal være trygge.

 
(Kilder: BFMTV, Nice-Matin)
 
 
 

Nice-ordføreren: Fredslover nytter ikke mot islamistisk fascisme

 

NTB_fHP0yK2FCEY.jpgOrdføreren i Nice tar til orde for strenge reaksjoner etter at den franske byen nok en gang er rammet av det som ser ut til å være et islamistisk terrorangrep.
– Vi kan ikke lenger nøye oss med fredslover i møtet med islamistisk fascisme, skriver ordfører Christian Estrosi (Bilde t.h., foto: Reuters) på Twitter.
– Det er islamistisk barbari som nok en gang har utspilt seg her i Nice, slår han fast overfor reportere etter at minst tre personer ble drept i et knivangrep mot Notre-Dame-kirken i byens handlegate.
Estrosi er ordfører for høyrepartiet Republikanerne (Les Républicains). Nice ble i 2016 utsatt for et terrorangrep som tok livet av 86 personer og skadet 458 da en islamist kjørte inn i en folkemengde på byens strandpromenade med en lastebil.
 
(©NTB)

 

Solberg ber muslimske politiske og religiøse ledere ta avstand fra ekstremisme

Statsminister Erna Solberg (H) oppfordrer politiske ledere i muslimske land til å ta avstand fra ekstremisme og beskytte ytringsfriheten etter Nice-angrepet.

– Vi må verne om våre felles verdier og menneskerettighetene. Vi må aldri la oss true av terrorister. Vi oppfordrer politiske ledere i muslimske land og religiøse muslimske ledere i hele verden til å ta avstand fra ekstremisme og beskytte ytringsfriheten, sier Solberg i en uttalelse sendt til NTB etter terrorangrepet i Nice torsdag.

(©NTB)

 

Tyrkia fordømmer knivangrepet i Nice

I en uttalelse fordømmer det tyrkiske utenriksdepartementet terrorangrepet som tok livet av tre personer i og ved en kirke i Nice torsdag.
I uttalelsen heter det at Tyrkia på det sterkeste fordømmer det grusomme angrepet. Tre personer ble drept, hvorav én fikk halsen skåret over, og minst seks ble skadd da en person angrep med kniv i Notre-Dame-kirken i sentrum av den franske byen Nice.
Den antatte gjerningsmannen er pågrepet og ligger på sykehus.

(©NTB)

 

Merkel rystet av angrepet i Nice

Tysklands statsminister Angela Merkel sier Tyskland står sammen med Frankrike etter det brutale knivangrepet i Nice torsdag.

– Jeg er dypt rystet av de grusomme drapene i en kirke i Nice. Mine tanker er med de pårørende til de drepte og skadde. Tyskland har solidaritet med den franske nasjonen i disse vanskelige tidene, uttaler Merkel i en tweet fra den tyske regjeringens pressetalsmann Steffen Seibert.

Også Italias statsminister Giuseppe Conte har uttrykt sin fordømmelse over angrepet som hittil har kostet tre menneskeliv

(©NTB) 

 

 

Les mer