6. mars blir helligdag i Irak etter pavebesøk

ayatollah.jpeg

MØTE I SJIAENES HELLIGE BY: Pave Frans besøkte lørdag 6. mars sjiamuslimenes øverste leder i Irak, ayatolla Ali al-Sistani, i hans bolig i gamlebyen i sjiamuslimenes hellige by Najaf, 180 kilometer sør for Bagdad. I den 45 minutter lange samtalen tok Den hellige far opp betydningen av samarbeid og vennskap mellom religionene, og viktigheten av gjensidig respekt og dialog for å bidra til det beste for Irak, Midtøsten og hele den menneskelige familie. Foto: NTB/AP/Vatican media.

 

Etter møtet mellom pave Frans og sjiamuslimenes øverste leder i Irak, ayatolla Ali al-Sistani, blir den 6. mars en nasjonal helligdag for toleranse i landet.

 

Dagen skal bli kjent som den nasjonale helligdagen for toleranse og sameksistens, kunngjorde statsminister Mustafa al-Kadhimi lørdag.

 

Hyllest

Pave Frans besøkte tidligere samme dag Sistani i sjiamuslimenes hellige by Najaf, sør i Irak. Frans er den første paven som besøker landet.

Helligdagen skal også være en hyllest til møtet mellom ledere fra flere religioner i profeten Abrahams fødeby Ur.

Pave Frans møtte representanter for islam, kristendommen og yazidiene der lørdag. Det var på forhånd også ventet at jødiske representanter skulle være til stede, men det skjedde ikke.

 

Abraham

I Det gamle testamentet i Bibelen kom Abraham, far til både islam, jødedommen og kristendommen, fra slettene i Ur. Byen er dermed viktig for alle de tre religionene.

(©NTB)