Skaper debatt: Boris Johnsons katolske ekteskap

NTB_6oruCjwtsRM.jpg

LYKKELIG PAR: Carrie og Boris Johnson i hagen til 10 Downing Street etter bryllupsseremonien I London 29. mai. FOTO:  Rebecca Fulton/Pool via REUTERS

 

 

-Jeg skjønner at gjengifte i Den katolske kirke kan vekke forundring, sier Sindre-Jacob Bostad, OKBs økonom og moderator for Tribunalets sekretariat, etter at statsminister Boris Johnsons katolske giftermål lørdag 29. mai har skapt debatt.

 

Storbritannias statsminister Boris Johnson (56) giftet seg med Carrie Symonds (33) i en katolsk seremoni i Westminster-katedralen i London. Kun en liten krets av familie og venner på 30 personer var til stede under den enkle vigselsseremonien som pater Daniel Humphrey, som også døpte parets sønn Wilfred i 2020, ledet, skriver The Tablet.

 

Gift to ganger

 

Men det er ikke bryllupsfeiring under koronaen som er blitt debattert i England, men at en statsminister som er skilt to ganger har fått katolsk kirkelig vigsel. Boris Johnson var gift i 27 år med Marina Wheeler. De ble skilt i fjor. De har fire barn sammen. Johnson har også en datter med Helen McIntyre og var gift med Allegra Mostyn-Owen fra 1987-1993.

 

Gjengifte

 

Sindre-Jacob Bostad har nylig oversatt Paul Robbins bok «En ny sjanse? Om gjengifte i Den katolske kirke». Den er nettopp utkommet på St. Olav forlag. Her gjennomgår forfatteren katolske ekteskapsregler, annullering av ekteskap og problemstillinger rundt gjengifte.

 

COVER_En ny sjanse.jpg

FORELIGGER NÅ PÅ NORSK: Paul Robbins bok om gjengifte fra St. Olav forlag. ILLUSTRASJON: Peter Bjerke

 

-Kirken vår anerkjenner som kjent ikke skilsmisse. Kirken kan ikke tillate noen ny kirkelig vigsel uten at tidligere ekteskapsbånd er annullert. Men det er mulig å søke om granskning av gyldigheten av tidligere ekteskap gjennom Kirkens tribunal, forklarer Bostad.

 

Det er mange grunner til at tidligere ekteskap kan bli annullert.

 

-Den enkleste formen for en katolikk er formfeil, det vil si at tidligere ekteskap har vært inngått sivilt, og aldri er blitt godkjent av Kirken.  

Ekteskap nummer to kan være inngått uten at båndet i det første ekte ekteskapet er løst. Det kan dertil annulleres gjennom full granskning der en av ugyldighetsgrunnlagene er blitt bevist. Det kan dreie seg om alt fra manglende samtykke, manglende dømmekraft, villfarelse, bedrag, manglende intensjon og så videre, forteller Bostad.

 

Frihetsbrev

 

Han sier det er vanskelig å kommentere debatten rundt Johnson uten å vite det konkrete grunnlaget for saken.

-Det som er åpenbart, er at Boris Johnsen må ha mottatt et såkalt frihetsbrev for å kunne gifte seg på nytt fra tribunalet i Westminster, før vielsen med sin nye ektefelle fant sted. Det er prestens ansvar å undersøke at slik frihet foreligger før nytt ekteskap kan stiftes.

Som katolikk skal alt som har med sakramenter å gjøre innføres i dåpsboken som følger deg som en kirkelig CV gjennom livet. Der skal alt stå ,om du er døpt, konfirmert, gift, om tidligere ekteskap er annullert og lignende, forklarer Bostad.

SINDRE.jpeg

MANGE GRUNNER: -Det er mange grunner til at tidligere ekteskap kan bli annulert, forteller Sindre-Jacob Bostad i OKBs tribunal. 

 

Nødvendige skritt tatt

 

Ifølge The Tablet ga Westminster-katedralen følgende uttalelse i forbindelse med bryllupet:

«Lørdag 29. mai fant vielsen av Carrie Symonds og Boris Johnson sted i Westminster-katedralen. Både brud og brudgom hører under Westminster katedrals menighet, og de er begge døpt katolikker. Alle nødvendige skritt er tatt, både i henhold til kirkerett og sivil lovgivning, og alle formaliteter ble ordnet før bryllupet.»

 

Reaksjoner

 

Men at en fraskilt mann – statsminister eller ikke – har fått gifte seg katolsk, har vakt reaksjoner i England.

Pater James Martin SJ twitret ifølge The Tablet en melding hvor han spør hvordan en mann som har vært gift to ganger og fått to barn utenfor ekteskap kan gifte seg i Westminster-katedralen, som er selve hovedsetet for engelsk katolisitet, når man ikke engang privat kan velsigne et likekjønnet par?

 

Liverpool-presten Mark Drew spør om noen kan forklare ham «hvordan Boris Johnson, som forlot Den katolske kirke mens han studerte på Eaton og som er skilt to ganger, kan gifte seg i katedralen, mens jeg må fortelle to praktiserende katolikker som ønsker å inngå sitt annet ekteskap at det ikke er mulig i kirken?»

 

Signaleffekten

 

Austen Ivereigh, britisk katolsk journalist, forfatter og kommentator, særlig kjent for å ha skrevet en biografi om pave Frans og tidligere assisterende redaktør for The Tablet, sier det slik til BBC radio:

«Mange vil spørre seg: Hvordan kan det ha seg at Den katolske kirke, kjent for sitt syn på ekteskapet som en varig forpliktelse og et sakrament, skal stå som vitne for ekteskapet til en statsminister som er skilt to ganger og står for det motsatte? Hva slags signaleffekt er det?»

 

Han fortsetter:

«Katolikker har rett til å motta sakramentene, og hvis de oppfyller lovens krav og opptrer i tråd med dem, kan ingen hindre dem i å få oppfylt disse rettighetene.»

 

For å motta ekteskapets sakrament, må begge være kristent døpt, (i dette tilfellet er begge døpte katolikker), og minst en må være katolikk (Carrie Symonds er det, Johnson er anglikaner).

 

Ikke anerkjent

 

Ivereigh forklarer videre:

«De må også være frie til å inngå ekteskap, det vil si ikke allerede gift og de må gifte seg med en av motsatt kjønn. Johnsons to tidligere ekteskap manglet trolig kanonisk form, det vil si at de ikke var anerkjent etter katolske regler, slik at han ikke trengte en annullering av tidligere giftermål.

Når den kanoniske ekteskapsformen ikke er fulgt og ekteskapet ikke senere er blitt kjent gyldig i Kirken, gjennomfører man bare en enkel administrativ prosess for å erklære slike ekteskap som ugyldige.

Et annet krav er at de kommende ektefellene får undervisning som sikrer at de forstår hva de trer inn i og hva Kirken lærer om ekteskapet, at det er uoppløselig.»

 

Ekteskapsundervisning

 

The Tablet skriver at Symonds og Johnsen fikk undervisning over flere måneder.

Presten som underviste dem, administrator for Westminster-katedralen, pater Daniel Humpreys, var også presten som døpte deres sønn ifjor, i det samme Lady Chapel hvor de to ble viet.

Katedralen har understreket at de to begge er sognebarn.

 

Blir neppe katolikk igjen

 

Ivereigh konkluderer overfor BBC med at deres beslutning om å motta ekteskapets sakrament og Kirkens vitnesbyrd om ekteskapet, er en utøvelse av de rettigheter de har, og at Den katolske kirke har gjort alt for å sikre at ekteskapet ble inngått høytidelig og ordentlig.

Men han er overfor BBC i tvil om Johnson vil konvertere igjen:

«Jeg tror ikke Boris Johnson vil bli katolikk så lenge han sitter som statsminister. Det er mange grunner, både politiske og konstitusjonelle, som gjør det umulig. Men la oss håpe at han er på en trosreise. Jeg ønsker det lykkelige ekteparet all glede i kallet de har til et forpliktende ekteskap.» (katolsk.no/The Tablet)