Sunn fornuft? Det er å tro på Gud!

Nobelprisvinner: – Gud ikke kan begripes og forstås fullt ut

NTB_v3Wajq23LYY.jpg

MER MELLOM HIMMEL OG JORD ... : Det er ingen motsetning mellom å tro og å være vitenskapsmann, mener Anton Zeilinger, nobelprisvinner i fysikk 2022. Foto: NTB / Reuters, Leonhard Foeger

 

 

Østerrikeren Anton Zeilinger, kvantefysiker og professor ved Universitetet i Wien, og nobelprisvinner i fysikk 2022, er et godt eksempel på at det ikke er noen motsetning mellom tro og vitenskap. 

Dette poenget trakk kardinal Christoph Schönborn, erkebiskop av Wien, nylig frem i sin fredagsspalte i dagsavisen Heute.  

 

Handler om tro 

Zeilinger har «aldri lagt skjul på at han mener det er fornuftig å tro på Gud», skrev Schönborn. 

Den 77 år gamle kvantefysikeren og Nobelprisvinneren har nemlig fortalt at han stadig får spørsmålet om han i løpet av sin forskning har «støtt på Gud, verdens skaper.» 

På dette spørsmålet har vitenskapsmannen alltid svart: «Den gode Gud kan ikke oppdages. Det handler om tro, ikke vitenskap.» 

 

Lar seg ikke forklare 

Kardinal Schönborn skriver at han har «den største respekt for denne store vitenskapsmannen», og at han ofte har deltatt i spennende diskusjoner med ham. 

«Jeg beundrer hans forskning på materiens minste bestanddeler. Hele vår verden består av disse. Mange mener at alt er oppstått og er blitt påvirket av tilfeldigheter. Anton Zeilinger minner oss om at naturlovene ikke lar seg forklare. At Gud står bak dem, vil han ikke utelukke», skriver Schönborn. 

 

Overtramp 

Gjennom årene har Zeilinger ofte tatt til orde for en sameksistens mellom vitenskap og religion. Konflikter oppstår ikke før en av de to disiplinene overskrider sitt kompetanseområde, mener han. Om det i tidlig middelalder var Kirken som inntok delvis uholdbare standpunkter, så kommer slike overtramp i dag fra naturvitenskapens side. Dens representanter tror delvis at de kan tilbakevise et religiøst verdensbilde, eller bare le av det, noe som er «narraktig», fordi «Gud ikke kan begripes og forstås fullt ut.» 

I denne sammenhengen siterte Zeilinger en gang en annen Nobelprisvinner i fysikk – Werner Heisenberg (1901 – 1976): «Den første slurken av naturvitenskapens beger gjør en til ateist, men på bunnen av begeret venter Gud.»

(Kathpress)

 

 

Artikkelen ble først publisert i St. Olav magasin for religion og kultur 3-20

 

Les mer fra St. Olav magasin

  

Abonner gratis på St. Olav magasinSkjermbilde 2022-11-11 kl. 10.11.25.jpeg

Ønsker du å motta kirkebladet gratis i posten, må du registrere deg som abonnent på én av følgende måter:

  • Via dette skjemaet
  • Send en SMS til nr 969 43 490 med kodeord STOLAV etterfulgt av navn og adresse
  • Send e-post med navn og adresse til abonnement@katolsk.no