Brasil: Klippfisk-suksess med Kirkens hjelp

 

 

Klippfisk fra Norge er en nasjonalrett her i Brasil. Det henger sammen med at landet har den største katolske befolkningen i verden. Forklaringen får du i denne artikkelen fra katolsk.no:

 

Tekst og video: Arnt Stefansen,
katolsk.no

 

Samba og bacalao står på programmet når Norges Sjømatråd markerer opptakten til årets karnevalsfeiring her i Rio de Janeiro. Vi er på «Jardins do MAM» – hagene i Museet for moderne kunst,  der en rekke utstillere deltar i et stort arrangement.

Randi Bolstad, utsending fra Norges Sjømatråd i Brasil, forklarer:  

Det er mange mennesker som faktisk ikke er så glad i å delta direkte i karnevalet. Det er kaotisk med mange mennesker, så de foretrekker en litt roligere feiring. Og da er dette et kjempegodt alternativ for dem.

 

Populær festmat  

«Bacalhau da Noruega» heter den norske klippfisken her i Brasil. Og det er ingenting brasilianerne i større grad forbinder med Norge enn denne populære festmaten, smiler fiskeriutsendingen:

– Det er spesielt siden den er så sterkt knyttet til høytider, når familien samles og det er følelser rundt det man gjør, sier hun.

– Det er jo sånn som i Norge når man spiser pinnekjøtt, eller lutefisk eller ribbe. Den samme betydningen har bacalaoen for brasilianerne, forklarer Bolstad.

 

Vil nå de unge 

Men selv om produktet er populært, så er konkurransen hard, og det gjelder å nå frem til nye brukere. Sosiale medier er viktig, og Sjømatrådet jobber hardt for å føre de brasilianske klippfisktradisjonene videre til en ny generasjon.

Og satsingen har gitt resultater, sier journalist i sosiale medier, Ana Galaxe, til katolsk.no:

– Norges sjømatråd har nå 65 000 følgere på Instagram, og tallet vokser raskt.

Det er interesse for oppskrifter, tips til nye retter, valg av fiskeslag, utvanning, kutting osv.. Og så informerer vi om Norge som opphavsland og om hvordan fisket foregår, sier journalisten.   

 

Spørsmål: På fredager i fastetiden skal man være avholden. Hva betyr dette og hva er det bibelske grunnlag for det?

Svar: En dag for faste er en dag når katolikker som er 14 år eller eldre skal avholde seg fra å spise kjøtt (dvs. mat som tradisjonelt er blitt forbeholdt fest- og høytidsdager fordi denne av økonomiske grunner, i de fleste kulturer gjennom historien, ikke kunne bli spist hver dag). Ved å avholde seg fra slik festmat på fredager gir vi symbolsk uttrykk for vår anger på våre synder, på den dag Kristus, Vår Herre, døde på grunn av våre synder.

Den nåværende regel i Amerika tillater medlemmer av vestkirken å spise fisk, egg, melkeprodukter og krydder og matvarer med animalsk fett. Bare konsumering av 'rent' kjøtt (storfekjøtt, fjærfe, svinekjøtt osv.) er forbudt. (Derimot er alle animalskee produkter forbudt for medlemmer av østkirken; men her er ikke avholdenheten lovfestet). For personer med behov for spesiell diett er det ikke noe problem å få dispensasjon fra deres prest.

Et bibelsk grunnlag for å avstå fra å spise kjøtt som uttrykk for bot for våre synder finner vi i Daniels bok, hvor profeten klager over Israels synder:

«I det tredje året Kyros var konge i Persia... På den tiden hadde jeg, Daniel, sørget i tre uker. Fine retter spiste jeg ikke, kjøtt og vin kom ikke i min munn, og jeg salvet meg ikke før de tre ukene var omme.» (Daniel 10, 1-3)

 

Les mer:

 
Kirken bak klippfisk-suksessen  

Bacalao har vært en delikatesse i Brasil i flere hundre år, og er i dag en nasjonalrett her i Latin-Amerikas største land. Det startet etter at de europeiske kolonimaktene kom til området, forteller fiskeriutsending Randi Bolstand:

– Portugiserne var de som introduserte dette produktet i Brasil. Det var jo helt ypperlig å ta med seg på lange reiser. Siden det er fullsaltet og tørket i tillegg, så vil det ha veldig god holdbarhet så lenge det er lufting der det blir oppbevart sier hun.

Men klippfiskens popularitet handler ikke bare om smak og holdbarhet. Den handler også om tro. For det var et pavelig dekret på 1500-tallet som ble startskuddet for suksessen:

– Ja, Den katolske kirke vedtok at folk skulle faste. Og da var klippfisk et veldig godt alternativ til kjøtt, sier Randi Bolstad.

– Så det er ingen tilfeldighet at verdens største katolske land elsker bacalao?

– Nei, det er ingen tilfeldighet. Det var noe som kom med troen, og som portugiserne tok med seg hit, sier fiskeriutsendingen.     

I dag er det klippfisk fra Norge som dominerer i det brasilianske markedet. I fjor ble det eksportert over 15 000 tonn klippfisk, verdt nærmere én milliard kroner, fra Norge til Brasil.

 

Faller i smak  

Og når smaksprøvene bys frem på markedet her i Rio de Janeiro, er forventningen stor blant de besøkende. Jeg spør Djenir Furtado, fra Rio hvordan maten smakte 

– Vidunderlig. Svært godt laget. Delikat. Svært spesiell.

– Og generelt: Hva synes du om bacalhau fra Norge?

– Jeg liker det svært godt. Jeg kjenner Norge, men da jeg var der fikk jeg ikke servert bacalhau. Dere har visst ikke den samme tradisjonen som oss, smiler hun.  

 

Fakta: Klippfisk

  • Klippfisk er saltet og tørket fisk av torske-familien.
  • Den produseres helst av torsk, men hyse, lange, brosme eller sei kan også brukes.
  • Klippfisk er et mer foredlet produkt enn tørrfisk. Tørrfisk tørkes ute i kjølig vind og er ikke tilsatt salt.
  • Klippfisk ble tidligere tørket ute på flate svaberg, men tørkes nå innendørs, og er alltid tilsatt store mengder salt.
  • I 1690-åra slo hollenderen Jappe Ippe seg ned i ladestedet Lille-Fosen (i dag Kristiansund) og startet produksjon etter å ha fått kongelig privilegium.
  • Ved siden av Norge er det Island og Færøyene som er de store klippfiskprodusenter for verdensmarkedet.
  • De store forbrukslandene er tradisjonelt Spania og Portugal. Italia er også et viktig marked, som imidlertid deles med stoccafisso, tørrfisk. I Latin-Amerika er også klippfisk populært.
Kilde: Wikipedia

 

Se flere videoer

Rio de Janeiro: «Alle» vil til Kristus 

Lansering av bok om Lars Roar LangsletNorske pilegrimer besøker pave Frans