Den hellige Agathe Gweon Jin-i (~1819-1840)

Minnedag: 20. september

En av de 103 Korea-martyrene.

60. Den hellige Agathe Gweon Jin-i [Kwŏn Chin-i] ble født rundt 1819 i Seoul i Sør-Korea. Hun var datter av regjeringstjenestemannen Gweon Jin og hans hustru, den hellige Magdalena Han Yeong-i. Mannen ble døpt på dødsleiet, mens Magdalena fortsatte sin fattige og fromme livsstil til hun led martyrdøden den 29. desember 1839. Agathe ble gift da hun var tolv eller tretten år gammel. Men hun bodde hos en slektning, ettersom ektemannen var for fattig til å ha et eget hjem. De hadde knapt gjennomført vielsesseremonien.

Da den kinesiske presten p. Pacificus Yu Pang-je kom til Korea i januar 1834, arbeidet Agathe for ham som husholderske. Hun fortalte presten at hun ønsket å beholde sin jomfruelighet, og han fikk hennes ekteskap annullert slik at hun kunne bli en jomfru. Snart etter begynte det å spre seg rykter om deres forhold, noe som skulle gjøre stor skade for Kirken. På grunn av dette fikk den hellige franske presten Peter Maubant MEP (1803-1839) da han ankom i 1836, sendt p. Pacificus Yu tilbake til Kina. Han tok også Agathe til side og gjorde henne oppmerksom på den situasjonen hun hadde hjulpet til med å skape. Men ryktene som hadde forstyrret de troendes sinn i mange måneder, begynte å avta. Agathe forsto også hvordan hennes handlinger utilsiktet hadde skapt et alvorlig problem. Hun angret dypt og bestemte seg for å gjøre opp for seg ved å ofre seg selv som en martyr til Gud.

Agathe Gweon Jin-i flyttet inn hos sin mor sammen med sin venninne, den hellige Agathe Yi Gyeong-i, og de tre kvinnene bodde sammen og praktiserte sin tro ivrig og gjorde mange botsøvelser. Da forfølgelsen av kristne i Korea blusset opp igjen i 1939, ble de angitt av noen apostater (frafalne fra troen), så de ble den 17. juli 1839 alle tre arrestert sammen med en tjenestejente. Magdalena Han ble satt i et fengsel, mens datteren og hennes venninne ble brakt til et privathus ved fengselet under overvåkning av en vakt.

Forræderen, Kim Yeo-sang, fristet Agathe Gweon til å bli hans elskerinne, men hun ville ikke høre på ham. Hun og venninnen og tjenestejenta klarte å flykte med hjelp fra en velvillig politimann som syntes synd på Agathe Gweon for hennes ungdom og skjønnhet. De politimennene som hjalp Kim Yeo-sang, ble straffet av regjeringen. De to venninnene og tjenestejenta gjemte seg i et katolsk hjem i Seoul. Men tjenestejenta, som ble tatt først, fortalte hvor Agathe og Agathe bodde, og de ble arrestert igjen. Men selv alvorlig tortur kunne ikke få dem til å fornekte sin tro. Venninnene Agathe og Agathe ble halshogd den 31. januar 1840 sammen med fem andre katolikker.

Agathe Gweon Jin-i møtte sin mor Magdalena Han i fengselet, og de hadde sin siste samtale så frem til sin evige lykke i himmelen. Agathe sendte også et brev til en av sine venner. Brevet var fullt av sterk hengivenhet og lydighet til Guds vilje. Ifølge statlige dokumenter (protokollen Sungjongwon) ble den 21-årige Agathe Gweon Jin-i brakt til et sted kalt Danggogae nær Seoul og halshogd der den 31. januar 1840 sammen med fem andre katolikker, de hellige Augustin Pak Jong-weon, Peter Hong Byeong-ju, Magdalena Son So-byeok, Agathe Yi Gyeong-i og Maria Yi In-deok.

Agathe Gweon var blant de 79 som døde i forfølgelsene mellom 1839 og 1846 som ble saligkåret den 5. juli 1925 av pave Pius XI (1922-39). 24 martyrer som døde mellom 1861 og 1867, ble saligkåret i 1968 av den ærverdige pave Paul VI (1963-78). Hele gruppen ble helligkåret den 6. mai 1984 på Yeouido Plaza (fra 1999 Yeouido Park) i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Deres minnedag i den romerske generalkalenderen er 20. september.

Kilder: Attwater (dk), Attwater/Johannes, Attwater/Cumming, Farmer, Lodi, Butler, Benedictines, Chenu, Kværne/Vogt, Patron Saints SQPN, cbck.or.kr, pl.wikipedia.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. april 1999

av Webmaster publisert 06.04.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:49