Den hellige Augustin Pak Jong-weon (1793-1840)

Minnedag: 20. september

En av de 103 Korea-martyrene.

65. Den hellige Augustin Pak Jong-weon [Chong-wŏn] ble født i 1793 i Seoul i Sør-Korea. Augustin hadde en varm personlighet, og han var snill og i tillegg en fremragende intellektuell. Han var også en dyktig mann. Ettersom han mistet sin far mens han fortsatt var ung, måtte han leve i fattigdom, men han klaget aldri. Han var lojal mot sin mor og utførte trofast sine plikter. Han giftet seg med den hellige Barbara Go Sun-i, som led martyrdøden den 29. desember 1839.

Augustin var svært nestekjærlig og underviste og oppmuntret både katolikker og katekumener. Han døpte mange barn i livsfare. Han pleide å si: «Slik som Jesus elsket meg, må jeg elske ham. Slik som han led for meg, må jeg lide». Han hadde en sterk lengsel etter å bli martyr. Han prøvde å rådgi andre for å korrigere deres feil. Han viste sorg i ansiktet når han så noen i en syndig situasjon. Men hans måte å gjøre dette på var så vennlig at folk ikke ble fornærmet. Folk pleide å si: «Vi har aldri sett Augustin bli sint». Augustin tok initiativet i vanskelige situasjoner. Han gjorde store anstrengelser for å introdusere misjonærer i Korea. Hans talenter og dyder ble anerkjent av den hellige biskop Laurentius Imbert MEP, som utnevnte ham til kateket. Han utførte sine plikter som kateket beundringsverdig.

Da forfølgelsene brøt ut, forlot Augustin sitt hjem og i åtte måneder fortsatte han å ta seg av sine medkatolikker, spesielt dem i fengsel. Han ble til slutt arrestert den 26. oktober 1839. Han ble forhørt og torturert mange ganger og så alvorlig at han ikke kunne bevege sine armer og ben, men han viste ingen reaksjon på sine smerter. Hans kjøtt ble revet i stykker, men han var lykkelig over å lide for Gud. Ifølge regjeringsrapporten forklarte Augustin himmel og helvete klart og nektet å ofre til sine forfedre. I fengselet møtte han sin hustru, som var blitt arrestert kort tid etter ham.

Ifølge statlige dokumenter (protokollen Sungjongwon) ble Augustin Pak Jong-weon brakt til et sted kalt Danggogae nær Seoul og halshogd der den 31. januar 1840 sammen med fem andre katolikker, de hellige Agathe Gweon Jin-i, Peter Hong Byeong-ju, Magdalena Son So-byeok, Agathe Yi Gyeong-i og Maria Yi In-deok. Augustin var 48 år gammel. En måned tidligere hadde han mistet sin hustru.

Augustin Pak var blant de 79 som døde i forfølgelsene mellom 1839 og 1846 som ble saligkåret den 5. juli 1925 av pave Pius XI (1922-39). 24 martyrer som døde mellom 1861 og 1867, ble saligkåret i 1968 av den ærverdige pave Paul VI (1963-78). Hele gruppen ble helligkåret den 6. mai 1984 på Yeouido Plaza (fra 1999 Yeouido Park) i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Deres minnedag i den romerske generalkalenderen er 20. september.

Kilder: Attwater (dk), Attwater/Johannes, Attwater/Cumming, Farmer, Lodi, Butler, Benedictines, Chenu, Kværne/Vogt, santiebeati.it, pl.wikipedia.org, cbck.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. april 1999

av Webmaster publisert 06.04.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:49