Den salige Anastasia Kim Jo-i (1789-1839)

Minnedag: 20. september

96. Den salige Anastasia Kim Jo-i, koreansk legkvinne, ble født i 1789 i Deoksan i Chungcheong-do i Sør-Korea. Hun kom fra en underklassefamilie. Da hun vokste opp, giftet hun seg med Paulus Yi Seong-sam. Hun lærte katekismen fra ham og ble katolikk. Hun var en vennlig person og ble elsket av mange mennesker. Men etter at hun ble katolikk, ble hun elsket enda mer. Hennes familie var som et mønster på en hellig familie for alle katolikker. Hun levde sitt religiøse liv med oppriktig og prøvde å gi en god utdannelse i katekismen til barna. I tillegg viet hun seg til å instruere kvinnene i landsbyen, som satte pris på hennes oppmuntring og råd.

Da Jeonghae-forfølgelsen brøt ut i 1827, flyktet Anastasia Kim og hennes mann, og hun fødte en datter, Anastasia Yi Bong-geum. På den tiden hadde de en misjonær boende i sitt hjem. Ekteparet ble døpt av presten og deres datter mottok sin første kommunion. Under Gihae-forfølgelsen i 1839 ble hennes familie was truet igjen av forfølgelsen. Da den ble annonsert, var Anastasia Kims mann ikke hjemme. Hennes familie var allerede kjent for politiet, så hun måtte flykte. Etter litt nøling tok hun datteren med seg og flyktet til huset til den salige Protasius Hong Jae-yeong (nr 100), som var i eksil i Gwangju i Jeolla-do. Hun ble arrestert sammen med andre katolikker og tatt med til Jeonju.

I Jeonju måtte Anastasia Kim gå gjennom avhør og tortur mange ganger for å tvinge henne til å oppgi troen og tilstå hvor mannen var, men hun nektet. Da ble hun torturert enda mer grusomt. Hun ble brakt til guvernøren for videre avhør og satt i fengsel. Hennes unge datter bekjente også modig sin tro på Gud og ble fengslet. En dag da hennes salige datter Anastasia Yi Bong-geum (nr 98) returnerte til fengselscellen etter avhør, lot Anastasia Kim som om hun tvilte på datterens tro og sa: «Du vil sikkert svikte Herren ettersom du ikke har mot til å holde ut torturen». Datteren benektet dette på det sterkeste og sa at hun ikke ville svikte, og hun lovte sin mor å vøre trofast mot Kirkens lære uansett hva slags tortur hun måtte gå gjennom.

Anastasia Kim ble tatt med til guvernøren, hvor hun måtte undertegne den skriftlige dødsdommen. Hun ble hardt pisket og ventet i fengsel på hoffets avgjørelse. Til tross for sin glødende lengsel etter å dø som martyr ved halshogging, døde hun av den sykdommen hun hadde fått i fengselet og av sine fryktelige sår. Det var rundt oktober 1839 i Jeonju i Jeolla-do. Hun var femti år gammel.

Følgende er et utdrag fra den skriftlige dommen som guvernøren av Jeolla-do presenterte for det kongelige hoff: «Kim Jo-i ble instruert i den katolske lære av sin mann og ble døpt av en europeisk misjonær. Hun var så dypt besjelet av den katolske religion at hun nektet å endre mening. Derfor ville ikke en gang halshogging være nok for hennes synd».

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05