Den salige Anastasia Yi Bong-geum (~1827-1839)

Minnedag: 20. september

98. Den salige Anastasia Yi Bong-geum, koreansk jente, ble født rundt 1827 på et ukjent sted i Korea. Hennes foreldre var Paulus Yi Seong-sam og den salige Anastasia Kim Jo-i (nr 96). På den tiden lå hennes foreldre i dekning for å slippe unna Jeonghae-forfølgelsen. Anastasia ble utdannet i den katolske tenkning av sin mor, og i ung alder visste hun å oppfylle sine religiøse plikter og elsket Herren av hele sitt hjerte, selv om hun var en svært ung jente. Hun var som en søt liten engel med et vakkert hjerte. Da hun var  rundt ti år gammel, lærte hun morgen- og aftenbønn og katekismen. Hun fikk anledning til å møte en misjonsprest som bodde i hennes hus. Han var svært imponert over hennes hengivenhet og tillot henne å motta sin første kommunion, selv om hun ble regnet som svært ung på den tiden.

Anastasia Yis tro og dyder vokste dypere for hver dag. Da Gihae-forfølgelsen brøt ut i 1839, flyktet hun sammen med moren til huset til den salige Protasius Hong Jae-yeong (nr 100). Hun ble arrestert der av politiet og brakt til Jeonju. Anastasia Yi ble tatt med til den øverste funksjonæren for avhør. Han ba henne fortelle hvor den vestlige misjonæren var. Hun svarte at hun var for ung til å vite noe om et slikt spørsmål. Funksjonæren fristet henne og sa: «Hvis du forråder og snakker ille om Gud, vil jeg spare ditt liv». Men hun svarte: «Jeg visste ikke hvordan jeg skulle tilbe Herren før jeg nådde skjelnealder da jeg ble syv år. Jeg var også for ung til å lese bøker. Men fra jeg fylte syv til nå, har jeg tilbedt Herren. Derfor kan jeg ikke svikte Ham eller snakke ille om Ham selv om jeg må dø tusen ganger».

Anastasia Yi ble tatt med til fengselet uten å bli torturert på grunn av hennes unge alder. Hennes mor Anastasia Kim lot som om hun tvilte på datterens tro og sa: «Du vil sikkert svikte Herren ettersom du ikke har mot til å holde ut torturen». Datteren benektet dette på det sterkeste og sa at hun ikke ville svikte, og hun lovte sin mor å vøre trofast mot Kirkens lære uansett hva slags tortur hun måtte gå gjennom. Den øverste funksjonæren og fangevokterne ba Anastasia Yi om å berge livet fordi hun var en ung og søt jente, men hun falt ikke i denne fellen. Den øverste funksjonæren tilkalte henne igjen og truet henne mange ganger, men hun ga ikke etter for presset. Da han skjønte at han ikke kunne få henne til å endre mening, ga han ordre om at hun skulle tortureres.

Anastasia Yi måtte bevitne sin mors martyrium i fengselet og ble foreldreløs uten noen å stole på i verden. Men hun stolte på Guds kjærlighet og fortsatte sin heroiske besluttsomhet til siste slutt. Den øverste funksjonæren ga ordre om at hun skulle henges i fengselet i Jeonju i Jeolla-do midt på natten. Det var enten den 5. eller 6. desember 1839 (den 30. oktober eller 1. november etter månekalenderen). Hun nådde ikke engang en alder av tolv år.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:03