Den hellige Angadrisma av Beauvais (~615-~695)

Minnedag: 14. oktober

Skytshelgen for Beauvais

Den hellige Angadrisma (Angadresima, Angradesma, Andragasyna; fr: Angadrême) ble født rundt 615 i bispedømmet Thérouanne i Nord-Frankrike. Hennes oppvekst var sterkt influert av biskopen der, den hellige Audomarus (Omer), og hennes fetter, den hellige biskop Lambert av Lyon, som var munk i Fontenelle på den tiden. Det var trolig deres innflytelse som overtalte henne til å bli nonne, selv om det var mot ønskene til hennes far, som hadde lovt henne bort som brud til en ung lokal adelsmann, den hellige Ansbert.

For å unngå ekteskapet ba Angadrisma om at hun måtte bli fysisk frastøtende, og som resultat ble hun rammet av spedalskhet. Ansbert giftet seg med en annen og ble senere erkebiskop av Rouen, mens Angadrisma var fri til å motta nonnedrakten av den hellige Audoenus (Ouen). Dermed forsvant hennes spedalskhet.

Hun levde et eksemplarisk liv som nonne, og senere ble hun abbedisse av benediktinerinneklosteret (Ordo Sancti Benedicti – OSB) Oroër-des-Vierges nær Beauvais. En rekke mirakler ble tilskrevet henne, inkludert det å stoppe en brann som truet med å ødelegge klosteret ved å holde opp relikviene av dets grunnlegger, den hellige Ebrulf.

Hun døde rundt 695, over 80 år gammel. Da hennes kloster ble ødelagt av normannerne i 851. ble hennes relikvier overført til kirken St. Mikael i byen. Under Den franske revolusjon ble relikviene flyttet igjen, denne gang til katedralen. Hennes minnedag er 14. oktober. Hun er en av skytshelgenene for Beauvais, og hennes hjelp påkalles mot brann og offentlige bakvaskelser.

av Webmaster publisert 16.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:50