Den hellige Auditor av Saint-Nectaire (200-t)

Minnedag: 9. desember

Skytshelgen for Saint-Nectaire i Puy-de-Dôme (med den hellige Nectarius)

Den hellige Auditor (fr: Auditeur) ble angivelig født i det første århundret (?) i Roma (?), men trolig en gang på 200-tallet. Han var en av apostlene for Auvergne i Gallia sammen med de hellige Austremonius (fr: Austremoine), Nectarius (fr: Nectaire) og Baudimius (Baudenius; fr: Baudime).

Baudimius, Nectarius og Auditor skal ha vært brødre. De skal ha blitt sendt fra Roma til Gallia av den hellige apostelfyrsten Peter selv og instruert til å evangelisere Auvergne av Austremonius, den første biskopen av Clermont-Ferrand. De slo seg ned på Mont Cornadore, hvor de ble gravlagt, og en kirke viet til Nectarius ble senere bygd på stedet.

Det at de ankom i apostolisk tid, det vil si det første århundret, kan ikke stadfestes av historien. Det historien derimot kan stadfeste, er at dette området var evangelisert to århundrer senere. Den viktigste byen i Auvergne var Arvernis (Averna, Arvernum). Byen tok på 800-tallet navnet Clairmont (Clermont), det moderne Clermont-Ferrand.

Nectarius led martyrdøden rundt år 300 og en grav ved benediktinerprioratet Saint-Nectaire ble et pilegrimssenter. En by vokste opp rundt klosteret, Saint-Nectaire (63710), som ble et senter for mineralvann og produksjon av den osten som heter Saint-Nectaire. Stedsnavnets gastronomiske ry udødeliggjør hans minne langt utenfor Auvergne. Nectarius er medskytshelgen for Saint-Nectaire i Puy-de-Dôme sammen med Auditor, selv om Auditor av ukjente grunner er den viktigste skytshelgenen for byen. Auditors minnedag er 9. desember, samme dag som Nectarius.

Kilder: dioceseofcleveland.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 4. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 04.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05