Den hellige Nectarius av Auvergne (d. ~300)

Minnedag: 9. desember

Medskytshelgen for Saint-Nectaire i Puy-de-Dôme (med den hellige Auditor)

Den hellige Nectarius (Necterius; fr: Nectaire) ble angivelig født i det første århundret (?) i Roma (?), men trolig en gang på 200-tallet. Han var en av apostlene for Auvergne (Limagne) i Gallia sammen med de hellige Austremonius (fr: Austremoine), Baudimius (Baudenius; fr: Baudime) og Auditor (fr: Auditeur). Baudimius og Auditor skal ha vært Nectarius’ brødre. Den viktigste byen i Auvergne var Arvernis (Averna, Arvernum). Byen tok på 800-tallet navnet Clairmont (Clermont), det moderne Clermont-Ferrand.

De fire skal ha kommet i apostolisk tid, det vil si det første århundret, men dette kan ikke stadfestes av historien. Det historien derimot kan stadfeste, er at dette området var evangelisert to århundrer senere. En tradisjon forteller at Austremonius sendte Nectarius for å kristne sletten Limagne i Massif Central. Der var det et Apollotempel på en høyde som var kjent som Cornadore, og dette tempelet gjorde Nectarius om til en kirke, som ble til basilikaen Notre-Dame-du-Mont-Cornadore i Saint-Nectaire i departementet Puy-de-Dôme. Nectarius led senere martyrdøden da han ble drept av den lokale hedenske lederen, Bradulus.

Bevis for en kult for Nectarius stammer fra 900-tallet. En grav ved benediktinerprioratet Saint-Nectaire (korrumpert til Sennecterre og Senneterre) ble et pilegrimssenter. En by vokste opp rundt klosteret, Saint-Nectaire (63710), som ble et senter for mineralvann og produksjon av den osten som heter Saint-Nectaire. Stedsnavnets gastronomiske ry udødeliggjør hans minne langt utenfor Auvergne. Nectarius er medskytshelgen for Saint-Nectaire i Puy-de-Dôme sammen med Auditor, selv om Auditor av ukjente grunner er den viktigste skytshelgenen for byen. Hans minnedag er 9. desember.

Kilder: Infocatho, en.wikipedia.org, zeno.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 4. oktober 2011

 

av Per Einar Odden publisert 04.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:06