Den hellige Baithin av Taghboyne (500-t)

Minnedag: 19. februar

Den hellige Baithin (Baithen, Baithene, Baithéne, Baíthéne, Baoithín, Baetan, Baithenus, Baltherius; alias Mobhaoi) levde på 500-tallet i Irland. Han var sønn av Cuana og knyttes av genealogiene til Ceinéal Éanna i området sør for Inishowen i grevskapet Donegal, et av de tre grevskapene (av ni) i den nordlige provinsen Ulster som tilhører republikken Irland. Elven Swillyburn, som ser ut til å ha dannet den sørlige grensen for Ceinéal Éanna, tjente også som grense for sognet Taughboyne (Teach Baoithín) i grevskapet Donegal.

Det finnes også et Taghboyne (Tagboyne, Teach Baoithín), et townland (liten geografisk enhet i Irland) i det sivile sognet Churchtown i baroniet Rathconrath i grevskapet Westmeath i den østlige provinsen Leinster i Irland. Dette er en indikasjon på at helgenen fra Taghboyne i Westmeath i den østlige provinsen Leinster er identisk med helgenen fra Taughboyne i Donegal i den nordlige provinsen Ulster, muligens også med den mer kjente hellige Baithin av Iona, som sies å ha gitt navn til Taughboyne i Donegal. En annen indikasjon er måten den sene irskspråklige biografien om den hellige Kolumba av Iona (ca 521-97) bringer de to sammen på det store riksmøtet (Convention) rundt 575 i Drumceatt (Drumceat, Druimm Cett [Cete], Druim-Cetta), nå Mullagh Hill like utenfor byen Limavady i grevskapet Londonderry (Derry for katolikker) i provinsen Ulster, samt på andre steder. Mange referanser til denne helgenen opptrer i sene dikt om Kolumba som tilskrives Baithin.

En annen kirke som forbindes med helgenen, Ennisboyne (Inis Baoithín) i sognet Dunganstown i grevskapet Wicklow i den østlige provinsen Leinster, men den ble vanligvis sagt å ha tilhørt den hellige Baithin av Ennisboyne, sønn av Fioanna (Fioannach). Baithins mor Caomhnad sies å ha tilhørt Dál mBuachalla i grevskapet Down.

Baithins minnedag er 19. februar. I notisen i martyrologiet fra Tallaght kalles han biskop. Baithin skal også være skytshelgen for Tibohine i Elphin i grevskapet Roscommon i den vestlige provinsen Connacht i Irland.

Kilder: Ó Riain, CE, CatholicSaints.Info, glaubenszeugen.de - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 28. desember 2008

av Webmaster publisert 28.12.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:53