De hellige biskoper av Le Puy (d. ~560)

Minnedag: 15. november

Cathédrale Notre-Dame-de-l’Annonciation du Puy-en-VelayI det andre århundret f.Kr. slo det galliske folket Vellavi (fr: Vellaves) seg ned i dagens Vélay, et av de gamle landskapene i Frankrike. De kalte sin hovedstad Ruessio eller Revessione (lat: Ruessium), fra Ro-Ession som betyr «god beliggenhet». Mellom 400- og 600-tallet ble hovedstaden flyttet fra Ruessium til Anicium (Le Puy), som også ble kalt Urbs Vellavorum, «vellavenes by». Ruessium fikk senere navnet Civitas Vetula (La vieille ville = den gamle byen) og deretter Saint-Paulien.

Det finnes flere varianter av bispelisten for Ruessium/Saint-Paulien og Anicium/Le Puy. Den første biskop av Ruessium skal ha vært den hellige Georg, og visse lokale tradisjoner av svært sen opprinnelse sier at hans etterfølgere var de hellige Macarius, Marcellinus, Roricius, Eusebius, Paulianus og Evodius. Sistnevnte flyttet rundt år 565 bispesetet fra Ruessium til Anicium (Podium Aniciense, Urbs Vellavorum), senere Le Puy og nå Puy-en-Vélay i departementet Haute-Loire i regionen Auvergne i det vestre Frankrike.

Andre kilder kaller de første biskopene for Evodius (Evode/Vosy), Aurelius I (Aurèle), Syagrius (Soacre/Suacre/Suacrius), Scrutarius (Scrutaire/Sautaire/Scutarius), Armentarius (Armentaire/Hermentarius/Ormentarius), Benignus (Bénigne), Georg (Georges/Georgius), Marcellinus, Paulianus (Paulien) og Agrevius/Agrippianus (Agrève/Agrepe). Men det er umulig å si om den hellige Benignus, som på 600-tallet grunnla et hospital ved basilikaens porter, og den hellige Agrevius, martyren fra 600-tallet som byen Saint-Agrève (Chiniacum) fikk sitt navn etter, virkelig var biskoper. Scutarius var den legendariske arkitekten for den første katedralen.

I Puy-en-Vélay feires de første hellige biskopene fra 9. til 16. november, med Georg den 10. og Evodius den 12., og den 15. november feires «høytiden for alle hellige biskoper av Puy» (Solennité de tous les Saints Evêques du Puy). Relikviene av de hellige biskoper av Puy blir utstilt for de troendes venerasjon fra 9. til 16. november i kapellet Saint-Régis i katedralen.

Den katolske kirkehistorikeren Louis Marie Olivier Duchesne (1843-1922) mener at kronologien for disse tidlige biskopene hviler på svært lite bevismateriale og i liten grad er basert på dokumenter. Før 900-tallet opptrer bare seks personer som med sikkerhet kan sies å ha vært biskoper av Le Puy.

Kilder: CE, zeno.org, glaubenszeugen.de, cathedraledupuy.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. november 2014

av Per Einar Odden publisert 14.11.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06