Den hellige Cronan Mochua av Balla (d. 637)

Minnedag: 30. mars

Den hellige Cronan (Crónán, Cronanus, Cuan), også kalt Mochua (Moncan) og i mange lister oppført som Cronan Mochua, ble født en gang på 500-tallet i provinsen Ulster i det nordlige Irland. Han kom fra en ansett irsk familie, og hans far het Began (Beagán) og hans mor het Comma og han kalles også Crónán mac Bécáin. Han hadde tre søstre og to yngre brødre. Gjennom faren var han knyttet til Corca Dálann, en del av klanen Ulaidh i det nordøstre Ulster, som også Cainneach av Aghaboe også tilhørte. Forfatteren av Cronans sene irskspråklige biografi kaller hans mor for Cuman (Cuimne), angivelig fra Dál mBuain, som har gitt navn til prostiet Dalboyn i bispedømmet Down, og tre ellers ukjente søstre ved navn Briúinseach, Lugaid (Lucait) og Toidheall (Tuideall).

Cronan var hemmet av natur og derfor foraktet av sine foreldre, som satte ham til å passe sauene. Men en gang den hellige Comgall av Bangor (Comhghall) (ca 516-ca 602) besøkte foreldrenes hus, traff han gutten og erkjente straks hvor fortreffelig han egnet seg til å bli sjelehyrde. Andre kilder sier at Cronan skal ha forlatt en militær karriere for å bli munk, men uansett fikk han sin utdannelse i klosteret Bangor (Coenobium Benchorense) under grunnleggeren Comgall. En gang han ble irettesatt av Comgall skal hans tårer ha kommet inn i munnen til en ufruktbar kvinne, som etter det ble svanger og fødte «Dabhiu», som trolig er en navneform av Bithe av Inch.

Da Cronan var 35 år gammel, sendte Comgall ham ut for å grunnlegge nye klostre sammen med noen andre munker. Han grunnla et kloster i Gael på et uidentifisert sted i Fir Rois blant Feara Rois fra Louth og Monaghan. Han reiste til Fore og deretter til Tehilly nær Durrow. Han dro gjennom Hy-Many og deretter krysset han elven Shannon og dro inn i Soghan i Uí Mhaine, nå omtrent tilsvarende baroniet Tiaquin i grevskapet Galway i den vestlige provinsen Connacht, hvor han skal ha forutsagt fødselen til Comán av Roscommon. Han ble deretter brakt til Lough Hackett (Loch Cime) i baroniet Clare i Galway, hvor han møtte Ceallach, sønn av Raghallach, stamfar for Síol Aodha fra Annaghdown i samme baroni.

Siste del av hans reise brakte ham til Balla (tidligere Ros Dairbhreach) i baroniet Clanmorris i grevskapet Mayo i provinsen Connacht. Der grunnla han i 616 klosteret og bispedømmet Balla og tjente som dets første abbedbiskop. Han har derfor tilnavnet Ballensis. Ved sin ankomst var han 35 år gammel og skulle tilbringe enda 21 år der, eller mer trolig 31 år, noe som ville ha gitt ham en alder på 66 år da han døde. I Balla ble han møtt av representanter fra Uí Fhiacrach, og etter innledende fiendskap ble en av deres støttepunkter kalt Inishcoe (Inis Mochua) i sognet Crossmolina i grevskapet Mayo.

Balla var den viktigste kirken i kongeriket Cerae, men et tårn og et alter er alt som står igjen av klosteret i dag. Cronan Mochua skal ha vært undergjører og skal ha bygd de første kirkene av stein i Irland, men hans akter er mer eller mindre av legendarisk karakter. Han skal ha blitt nesten hundre år gammel før han døde den 30. mars 637. Andre kilder oppgir 694 som dødsår. Hans minnedag er dødsdagen 30. mars, men på grunn av en feiltolking nevner bollandistene ham under 1. januar. Bispedømmet Balla ble senere innlemmet i bispedømmet Tuam. Han blandes ofte sammen med sin samtidige, den hellige Cronan av Roscrea (d. 626).

Cronans biografi fra 1300- eller 1400-tallet er formet som en preken og satt sammen av en blanding av prosa og vers. Den er ufullstendig i den forstand at den mangler en beskrivelse av Cronans død. Den er mest opptatt av betydelige familier i Connacht på den tiden og deres forbindelse med helgenen.

En rekke andre helgener ved navn Cronan finnes i irske kalendere. De tre viktigste er de hellige Cronan av Clashmore (d. 631), Cronan av Roscrea (d. ca 626) og abbed Cronan av Moville (d. 659). Vi har også de hellige Cronan av Clondalkin (5/600-t), Cronan av Díseart Átha Mac Lughna, Cronan av Tomgrancey (500-t), Cronan Beg av Nendrum (600-t), Cronan garveren (d. 617) og Cronan Mochua av Sliabh Eibhlinne. En annen helgen som ofte kalles Cronan, er den hellige Cuaran den Vise (Cuaranus Sapiens) (d. ca 700).

Det virker som det var svært vanlig at helgener ved navn Cronan også bar den irske diminutiven Mochua. Rev John O’Hanlon siterer i en fotnote i biografien om Cronan av Clashmore i Lives of the Irish Saints (Dublin, 1875) den irske hagiografen og historikeren John Colgan (d. 1657), som skrev Trias Thaumaturga og Acta Sanctorum Hiberniae. Han sier at i de irske menologiene er det åtte ved navn Cronan og atten ved navn Mochua med egne fester, og i nesten alle tilfellene kalles den samme helgenen noen steder Cronan og andre steder Mochua. Den hellige Oengus av Clonenagh («the Culdee») (d. ca 824) sier at over femti helgener i martyrologiene bærer navnet Mochua og at mange av dem også kalles Cronan. En av dem er Mochua av Balla. I martyrologiene fra Tallaght, Marianus Gorman og Donegal, under 30. mars, kalles abbed Mochua av Balla for Cronan.

Kilder: Benedictines, Ó Riain, CE, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, en.wikipedia.org, celt-saints, ODNB, zeno.org,  glaubenszeugen.de - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 28. desember 2012

av Per Einar Odden publisert 28.12.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:03