Den hellige Cronan av Clondalkin (5/600-t)

Minnedag: 6. august

Den hellige Cronan (Crónán; lat Cronanus) ble født en gang på 500-tallet i Irland. Han var den best kjente av de syv hellige sønnene av Lughaidh sønn av Nathi av Uí Chéithigh, en gren av de Laihin (Leinstermen) som ga navn til baroniet Ikeathy i grevskapet Kildare. Mor til disse helgenene, Cainnear, var knyttet til kirken i Cluain Dá Shaileach, nå trolig Clonsilla, noen kilometer fra det klosteret Cronan grunnla rundt år 600 i Clondalkin (Cluain Dolcáin) ved elven Camac i baroniet Uppercross i grevskapet Dublin. Det berømte rundtårnet der ble bygd rundt hundre år senere.

Å dømme etter en felles commotatio («rundreise») i 790 med relikviene av ham og den hellige Kevin av Glendalough (Caoimhghin) (ca 480-ca 618), hadde det utviklet seg en nær forbindelse mellom de to kirkene, noe som fortsatt reflekteres i nærværet av St Kevin’s Well i Clondalkin. Denne forbindelsen bekreftes av to andre kilder, et litani av irske helgener som nevner Cronan under aliaset Mochua blant medlemmene av Kevins familia (kommunitet), og avsnitt i den av Kevins biografier som omtaler Cronan, i et tilfelle gis han æren for å ha døpt Kevin.

Et manuskript som inneholder en helgenkalender, trolig fra Glendalough, nå i Karlsruhe, men tidligere i Reichenau, bærer Cronans navn på omslaget. Et dikt som tilskrives Moling, påkaller ham sammen med mange andre helgener, å komme mennene i Leinster til hjelp, og han fremstilles i et annet dikt blant dem som sørger over fallet til det berømte treet Bile Tortan. Han kan også ha vært skytshelgen for Kildrought (Ceall Droichid), senere Celbridge, i baroniet North Salt i grevskapet Kildare, ikke langt fra Clondalkin. Hans minnedag er 6. august.

En rekke andre helgener ved navn Cronan finnes i irske kalendere. De tre viktigste er de hellige Cronan av Clashmore (d. 631), Cronan av Roscrea (d. ca 626) og abbed Cronan av Moville (d. 659). Vi har også de hellige Cronan Mochua av Balla (d. 637), Cronan av Díseart Átha Mac Lughna, Cronan av Tomgrancey (500-t), Cronan Beg av Nendrum (600-t), Cronan garveren (d. 617) og Cronan Mochua av Sliabh Eibhlinne. En annen helgen som ofte kalles Cronan, er den hellige Cuaran den Vise (Cuaranus Sapiens) (d. ca 700).

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 28. desember 2012

av Per Einar Odden publisert 28.12.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06