Den hellige Cronan av Sliabh Eibhlinne

Minnedag: 4. mai

Den hellige Cronan (Cua, My Cua, Mochua) var sønn av Cuimine (Cummain) i Sliabh Eibhlinne i grevskapet Limerick i den sørlige provinsen Munster i Irland. Sliabh Eibhlinne (korrumpert til Sleibhte Eidhlim) eller Slieve Phelim er et fjellområde i baroniene Owneybeg og Coonagh i grevskapet Limerick. Vi kjenner Cronans biografi fra Lives of the Irish Saints: with special festivals, and the commemorations of holy persons av John O’Hanlon (1821-1905).

Martyrologiet fra Tallacht har festen for Mochua Mac Cummin i Sliabh Eibhlinne den 3. mai, og bollandistene siterer dette martyrologiet. Han må ha levd i en tidlig periode, for vi finner hans fest den 4. mai i den hellige Oengus av Clonenaghs («the Culdee») (d. ca 824) Félire. I Skottland som i Irland ble han feiret den 4. mai, ifølge kalenderen fra Drummond, som en hellig bekjenner.

Cronan ble også kalt Mochua, og det virker som det var svært vanlig at helgener ved navn Cronan også bar den irske diminutiven Mochua. Rev John O’Hanlon siterer i en fotnote i biografien om Cronan av Clashmore i Lives of the Irish Saints (Dublin, 1875) den irske hagiografen og historikeren John Colgan (d. 1657), som skrev Trias Thaumaturga og Acta Sanctorum Hiberniae. Han sier at i de irske menologiene er det åtte ved navn Cronan og atten ved navn Mochua med egne fester, og i nesten alle tilfellene kalles den samme helgenen noen steder Cronan og andre steder Mochua.

Oengus sier at over femti helgener i martyrologiene bærer navnet Mochua og at mange av dem også kalles Cronan. Det er umulig å skjelne denne helgenen blant de mange som ble kalt Mochua eller Cronan, når han levde eller hvilket embete han hadde i Kirken.

En rekke andre helgener ved navn Cronan finnes i irske kalendere. De tre viktigste er de hellige Cronan av Clashmore (d. 631), Cronan av Roscrea (d. ca 626) og abbed Cronan av Moville (d. 659). Vi har også de hellige Cronan Mochua av Balla (d. 637), Cronan av Clondalkin (5/600-t), Cronan av Díseart Átha Mac Lughna, Cronan av Tomgrancey (500-t), Cronan Beg av Nendrum (600-t) og Cronan garveren (d. 617). En annen helgen som ofte kalles Cronan, er den hellige Cuaran den Vise (Cuaranus Sapiens) (d. ca 700).

Kilder: archive.org, glaubenszeugen.de - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 28. desember 2012

av Per Einar Odden publisert 28.12.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:03