Den salige Frans Xavier Hong Gyo-man (1738-1801)

Minnedag: 20. september

19. Den salige Frans Xavier Hong Gyo-man, koreansk legmann, ble født i 1738 i Seoul i Sør-Korea. Senere flyttet han til Pocheon i Gyeonggi-do. Hans familie hadde tjent som høytstående tjenestemenn ved det kongelige hoff i generasjoner. Da han var ung, studerte han flittig sammen med sin eldre bror som også var en høy funksjonær, og han besto den første statlige eksamenen. Den salige Leo Hong In (nr 64), som led martyrdøden i januar 1802, var hans sønn, og den salige Karl Jeong Cheol-sang (nr 30), som led martyrdøden i mai 1801, var hans svigersønn.

Da Frans Xavier Hong flyttet til Pocheon, besøkte han ofte sin fetter Frans Xavier Kwon Il-sin, sønn av hans fars søster, som bodde i Yanggeun. Det var der han fikk vite om den katolske religion, men han aksepterte den ikke med en gang. Men da han fikk høre fra sin sønn Leo Hong, som allerede var katolikk, en mer detaljert forklaring av doktrinen, aksepterte han den fullt ut. Da han forsto at katolisismen var den sanne religionen han hadde søkt, praktiserte han den.

Da den salige kinesiske presten p. Jakob Zhou Wen-mo (nr 2) kom til Korea i 1794, dro Frans Xavier Hong for å besøke ham. Han ble døpt av p. Jakob Zhou og deltok i messen. Fra da av distanserte han seg fra sine ikke-katolske bekjente og konsentrerte seg om å studere den katolske doktrine på en dypere måte, og brukte sine kunnskaper. Han inviterte katolikker som ikke kunne lese og skrive til sitt hjem og underviste dem. Han brakte troende som hadde gitt opp sin religion, tilbake til Kirken. Han ønsket velkommen alle dem som besøkte ham på jakt etter sannheten, med åpne armer. Det var virkelig takket være hans lidenskapelige hengivenhet at evangeliet ble spredt over hele regionen Pocheon.

Da Shinyu-forfølgelsen brøt ut i 1801, gjemte Frans Xavier Hong i sitt hus en eske katolske bøker som tilhørte den salige Augustin Jeong Yak-jong (nr 18), som var en inngiftet slektning. Men en av de troende som flyttet bøkene, ble oppdaget av politiet, og etter hvert ble Frans Xavier Hongs navn avslørt for forfølgerne. Da han fikk høre de dårlige nyhetene, rømte han straks sammen med sin sønn. Imidlertid skjønte han straks at han ikke kunne gjemme seg særlig lenge, vendte han hjem og ble snart arrestert av politiet.

Den 14. februar ble Frans Xavier Hong sendt til Høyesterett for avhør og avstraffelse. Han ga ikke etter for noen trussel, og han holdt aldri opp med å forklare for forfølgerne at «den katolske doktrine er sannheten». Faktisk ble forfølgerne overrasket over hans mot og heroisme. Han sa til dem: «Gud er himmelens og jordens store Far, så derfor, hvordan kan jeg forsømme å tjene Ham? Og hvordan kan jeg si at den katolske religion som tilber Gud, ‘vår store Far’, er en ond religion? Dette er sannheten under himmelen, og derfor kan vi ikke si at Jesus Kristus er ond».

Etter denne bekjennelsen av troen fortsatte torturistene uavbrutt med å prøve å tvinge Frans Xavier Hong å forråde Gud, men han sto fast. Da forfølgerne forsto at de ikke var i stand til å endre hans mening, avsa de dødsdommen mot ham. Han ble brakt sammen med Augustin Jeong og den salige Lukas Hong Nak-min (nr 21) utenfor Den lille vestporten (Seosomun) i Seoul, hvor han ble halshogd og led martyrdøden. Det var den 8. april 1801 (den 26. februar etter månekalenderen). Frans Xavier Hong var 63 år gammel.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05