Den hellige Maxima av Dourdan (500-t)

Minnedag: 7. mai

Den hellige Maxima (fr: Mesme, Mémiers) skal ha vært søster av den hellige Maximin den yngre av Micy (fr: Mesmin) (d. 593). Historien forteller at deres mor ble blind, og da presenterte hennes bror, den hellige Theodemir, som da var domprost i katedralen i Orléans i Gallia Lugdunense, nå i departementet Loiret i regionen Centre i Frankrike, for den hellige abbed Maximin den eldre (fr: Mesmin l’Ancien) i klosteret Micy (Miciacum) ved Orléans (senere Saint-Mesmin), som gjennom bønn og håndspåleggelse ga henne synet tilbake.

Etter at abbeden hadde gitt kvinnen synet tilbake, ga hun i takknemlighet navnet på sin velgjører til de to barna hun senere fikk, de skulle bli Maximin den yngre (fr: Mesmin le Jeune) og hans søster Maxima (Mesme). Kort tid etter dette miraklet fratrådte Theodemir embetet som domprost for å bli en munk i Micy under veiledning av sin hellige venn. Han ble senere den fjerde abbeden av Micy.

Men ifølge tradisjonen led Maxima martyrdøden ved Dourdan i området rundt Chartres. Det skal ha skjedd på 300-tallet, noe som ikke kan forenes med historien over. Hun ble æret i bispedømmet Chartres og et stedsnavn bevarer hennes minne: Sainte-Mesme (78730). Hennes minnedag er 7. mai, men 25. august nevnes også.

Kilder: Infocatho, nominis.cef.fr, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 13. januar 2016

av Per Einar Odden publisert 13.01.2016, sist endret 13.01.2016 - 06:43