Den hellige Magdalena Yi Yeong-heui (1809-1839)

Minnedag: 20. september

En av de 103 Korea-martyrene.

30. Den hellige Magdalena Yi Yeong-heui [Yŏng-hŭi] ble født i 1809 i Pongcheon i Seoul i Sør-Korea. Hun kom fra en fattig, men fornem familie. Hennes mor, den hellige Magdalena Heo Gye-im (1773-1839), hennes eldre søster, den hellige Barbara Yi Jeong-heui (1799-1839) og hennes tante, den hellige Teresa Yi Mae-im (1788-1839), var alle glødende katolikker, men hennes far var en hardnakket hedning som hatet katolikkene, så de måtte praktisere sin religion i hemmelighet. Hennes mor ble halshogd den 26. september 1839, hennes eldre søster Barbara Yi ble halshogd den 3. september 1839, søstrenes niese, den hellige Barbara Yi (1825-39), døde i fengselet den 27. mai 1839 og hennes tante Teresa Yi ble halshogd sammen med henne.

Magdalenas far prøvde å få henne gift med en hedning, men hun ønsket å leve som jomfru og nektet å adlyde farens vilje. Hun bestemte seg for å rømme. En dag sa hun til den unge katolske tjenestejenta som arbeidet i deres hjem: «Jeg hører at det er tolv kilometer herfra til Seoul. Min far skal til Seoul i morgen. Vær så snill å følge ham, så skal jeg følge deg». Om natten tok Magdalena på seg gamle klær og gikk ut av huset, mens hun tok med seg sine vanlige klær. Huset lå i en skog. Hun gikk inn i skogen og skar seg så mye at hun blødde. Hun sprinklet sitt blod på bakken og på klærne hun hadde med seg, som hun rev i stykker og spredte rundt veien. Tidlig neste morgen dro faren av gårde mot Seoul, og tjenestejenta og Magdalena fulgte etter ham. Hun dro til sin tante Teresa Yi, som forbløffet lyttet til hele historien.

I mellomtiden prøvde hele familien på landet å finne Magdalena, som var forsvunnet. Hennes mor var svært trist. En av Magdalenas onkler gikk inn i skogen og fant blodspor på veien og Magdalenas blodflekkede og sønderrevne klær. Han skyndte seg til Seoul og fortalte til Magdalenas far, som var sammen med sin søster Teresa Yi, at Teresa hadde blitt drept av en tiger. Magdalenas far besvimte av nyheten. Den eneste som kjente hele historien, var Teresa Yi. Magdalenas far leide noen jegere for å fange tigeren i skogen. Tre måneder gikk. På en eller annen måte fant Magdalenas mor ut om historien, og hun viste ikke lenger sin tristhet. Hennes mann sa at hun så mindre trist ut og ba henne fortelle hele historien, så lovte han ikke å motsette seg Magdalenas ønsker. Magdalenas mor fortalte sin mann hele historien. Han skyndte seg til Seoul og var svært lykkelig over å finne Magdalene trygg i tantens hjem. Han fortalte henne at han ikke ville insistere på at hun giftet seg, og han tillot henne å bli værende i Seoul.

Da forfølgelsene brøt ut, var Magdalena medlem av en gruppe på fire fromme kvinner, som i tillegg til henne besto av de hellige Lucia Kim Nusia, Marta Kim Seong-im og Teresa Yi Mae-im. Lucia var den yngste, men hun var gruppens leder. En dag de var sammen, snakket de om forfølgelsene, de modige martyrene og lykken i himmelen. De ble så dypt grepet av Guds kjærlighet at de alle bestemte seg for å melde seg selv til myndighetene for å bekjenne sin tro. I slutten av mars eller begynnelsen av april 1829 gikk disse modige kvinnene til politistasjonen og ba politiet om å sette dem i fengsel ettersom de var katolikker. Til de vantro politimennene viste de frem sine rosenkranser. Politiet kastet dem i fengsel.

Politisjefen forhørte dem og ba dem om å fornekte Gud, og da de nektet, ble de gjentatte ganger alvorlig torturert. De tapre kvinnene ble sendt til en høyere rett, hvor de ble forhørt igjen. Politisjefen torturerte dem enda mer grusomt enn andre for å straffe dem for å ha meldt seg selv. Men de ga ikke etter og ble til slutt dømt til døden.

I henhold til myndighetens registre (protokollen Sungjongwon) led Magdalena martyrdøden ved å bli halshogd den 20. juli 1839 utenfor Den lille vestporten (Seosomun) i Seoul sammen med syv andre katolikker, nemlig Lucia, Marta og Teresa, samt de hellige Rosa Kim No-sa, Anna Kim Jang-geum, Maria Weon Gwi-im og Johannes Baptist Yi Gwang-nyeol. Magdalena var tretti år gammel.

Magdalena var blant de 79 som døde i forfølgelsene mellom 1839 og 1846 som ble saligkåret den 5. juli 1925 av pave Pius XI (1922-39). 24 martyrer som døde mellom 1861 og 1867, ble saligkåret i 1968 av den ærverdige pave Paul VI (1963-78). Hele gruppen ble helligkåret den 6. mai 1984 på Yeouido Plaza (fra 1999 Yeouido Park) i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Deres minnedag i den romerske generalkalenderen er 20. september.

Kilder: Attwater (dk), Attwater/Johannes, Attwater/Cumming, Farmer, Lodi, Butler, Benedictines, Chenu, Kværne/Vogt, pl.wikipedia.org, cbck.or.kr, newsaints.faithweb.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. april 1999

av Webmaster publisert 06.04.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:47