Den hellige Teresa Yi Mae-im (1788-1839)

Minnedag: 20. september

En av de 103 Korea-martyrene.

32. Den hellige Teresa Yi Mae-im ble født i 1788 i Pongcheon i Seoul i Sør-Korea. Hun var gift og var tante til de hellige Barbara Yi Jeong-heui (1799-1839), som ble halshogd den 3. september 1839, og Magdalena Yi Yeong-heui (1809-39), som ble halshogd den 20. juli 1839. Hennes svigerinne (niesenes mor), den hellige Magdalena Heo Gye-im (1773-1839), ble halshogd den 26. september 1839. Niesenes niese var den hellige Barbara Yi (1825-39), som døde av tyfus i fengselet den 27. mai 1839. Teresa kom altså virkelig fra en familie av martyrer.

Selv om resten av familien alle var glødende katolikker, var Teresas bror (niesenes far) en hardnakket hedning som hatet katolikkene, så de måtte praktisere sin religion i hemmelighet. Magdalenas far prøvde å få henne gift med en hedning, men hun ønsket å leve som jomfru og nektet å adlyde farens vilje. Hun bestemte seg for å rømme, og benyttet sjansen en dag faren reiste til Seoul. Huset lå i en skog. Hun gikk inn i skogen og skar seg så mye at hun blødde. Hun sprinklet sitt blod på bakken og på klærne hun hadde med seg, som hun rev i stykker og spredte rundt veien. Hun dro til sin tante Teresa Yi, som forbløffet lyttet til hele historien.

I mellomtiden prøvde hele familien på landet å finne Magdalena, som var forsvunnet. Hennes mor var svært trist. En av Magdalenas onkler gikk inn i skogen og fant blodspor på veien og Magdalenas blodflekkede og sønderrevne klær. Han skyndte seg til Seoul og fortalte til Magdalenas far, som var sammen med sin søster Teresa Yi, at Teresa hadde blitt drept av en tiger. Magdalenas far besvimte av nyheten. Den eneste som kjente hele historien, var Teresa Yi. Magdalenas far leide noen jegere for å fange tigeren i skogen. Tre måneder gikk. På en eller annen måte fant Magdalenas mor ut om historien, og hun viste ikke lenger sin tristhet. Hennes mann sa at hun så mindre trist ut og ba henne fortelle hele historien, så lovte han ikke å motsette seg Magdalenas ønsker. Magdalenas mor fortalte sin mann hele historien. Han skyndte seg til Seoul og var svært lykkelig over å finne Magdalene trygg i tantens hjem. Han fortalte henne at han ikke ville insistere på at hun giftet seg, og han tillot henne å bli værende i Seoul.

Da forfølgelsene brøt ut, var Teresa medlem av en gruppe på fire fromme kvinner, som i tillegg til henne besto av de hellige Lucia Kim Nusia, Magdalena Yi Yeong-heui og Marta Kim Seong-im. Lucia var den yngste, men hun var gruppens leder. En dag de var sammen, snakket de om forfølgelsene, de modige martyrene og lykken i himmelen. De ble så dypt grepet av Guds kjærlighet at de alle bestemte seg for å melde seg selv til myndighetene for å bekjenne sin tro. I slutten av mars eller begynnelsen av april 1829 gikk disse modige kvinnene til politistasjonen og ba politiet om å sette dem i fengsel ettersom de var katolikker. Til de vantro politimennene viste de frem sine rosenkranser. Politiet kastet dem i fengsel.

Politisjefen forhørte dem og ba dem om å fornekte Gud, og da de nektet, ble de gjentatte ganger alvorlig torturert. De tapre kvinnene ble sendt til en høyere rett, hvor de ble forhørt igjen. Politisjefen torturerte dem enda mer grusomt enn andre for å straffe dem for å ha meldt seg selv. Men de ga ikke etter og ble til slutt dømt til døden.

I henhold til myndighetens registre (protokollen Sungjongwon) led Teresa Yi Mae-im martyrdøden ved å bli halshogd den 20. juli 1839 utenfor Den lille vestporten (Seosomun) i Seoul sammen med syv andre katolikker, nemlig Lucia, Magdalena og Marta, samt de hellige Rosa Kim No-sa, Anna Kim Jang-geum, Maria Weon Gwi-im og Johannes Baptist Yi Gwang-nyeol. Teresa var 51 år gammel.

Hennes nieser ble også halshogd, Barbara Yi Jeong-heui den 3. september 1839 og Magdalena Yi Yeong-heui den 20. juli 1839. Deres niese igjen, Barbara Yi, led martyrdøden i fengselet den 27. mai 1839, og niesenes mor Magdalena Heo Gye-im ble halshogd den 26. september 1839.

Teresa var blant de 79 som døde i forfølgelsene mellom 1839 og 1846 som ble saligkåret den 5. juli 1925 av pave Pius XI (1922-39). 24 martyrer som døde mellom 1861 og 1867, ble saligkåret i 1968 av den ærverdige pave Paul VI (1963-78). Hele gruppen ble helligkåret den 6. mai 1984 på Yeouido Plaza (fra 1999 Yeouido Park) i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Deres minnedag i den romerske generalkalenderen er 20. september.

Kilder: Attwater (dk), Attwater/Johannes, Attwater/Cumming, Farmer, Lodi, Butler, Benedictines, Chenu, Kværne/Vogt, cbck.or.kr, pl.wikipedia.org, newsaints.faithweb.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. april 1999

av Webmaster publisert 06.04.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:54