Den hellige Rosa Kim (1784-1839)

Minnedag: 20. september

En av de 103 Korea-martyrene.

27. Den hellige Rosa Kim No-sa ble født i 1784 i Seoul i Sør-Korea. Hun kom fra en ikke-katolsk familie. Hun giftet seg, men senere ble hun og hennes mann separert. Da dro Rosa for å bo med en katolsk slektning, og dette var hennes første kontakt med Kirken. Selv om det skjedde sent i livet, gjorde hun sitt beste for å lære doktrinen. Hun var intelligent og kunne kommunisere godt, så hun var i stand til å få andre til å forstå verdien av hennes tro. Hun lærte sin mor og sin eldre bror troens sannhet og hjalp dem til å angre sin fortid. Dermed kunne familien leve i harmoni og praktisere Kirkens lære. Rosa levde i henhold til sin tro, gransket ofte sin samvittighet, angret sine synder og ba konstant. Hun hadde stor respekt for prester og gjorde alt hun kunne for å hjelpe dem. Hun var et mønster for andre katolikker.

Midt på natten den 16. januar 1838 omringet politiet hennes hus, men hun syntes ikke å bry seg. Lykkelig over at hennes siste time var kommet, dro hun til fengselet mens hun påkalte navnene Jesus og Maria. Hun forrådte aldri sin tro, men vitnet til alle i fengselet. Selv vaktene ble imponert over hennes holdning. Hun kunne imidlertid ikke unngår regjeringens raseri. Da hun først ble kalt for dommeren, viste han henne alle torturredskapene og spurte: «Forbryter Rosa Kim, før vi bruker disse instrumentene til å brekke dine ben og få kroppen til å blø, gi opp din Gud og gi oss navnene på andre katolikker».

Hun avviste dette. Han fortsatte med å si at hennes religions doktrine var blitt forbudt av deres konge, og likevel fortsatte hun å tilhøre den kirken? Rosa svarte at hennes kropp nå var i kongens hender, men sjelen tilhører Gud. «Vi er alle Guds sønner og døtre. Hvordan har det seg at Deres eksellense ikke kjenner dette enkle faktum?»

Dommeren ble rasende og fikk henne torturert før han dømte henne til døden. I juni 1839 tok klanen Jo Pungyang, som hadde et patologisk hat til katolikker, kontroll over den koreanske regjeringen. Den 5. juli utstedte de et dekret for å utrydde Kirken fullstendig. De første som led martyrdøden etter dette dekretet, var åtte katolikker som allerede var i fengsel. Av disse var Rosa Kim den første som var blitt arrestert.

Dødsdommen ble eksekvert den 20. juli 1839, da Rosa led martyrdøden ved å bli halshogd utenfor Den lille vestporten (Seosomun) i Seoul sammen med syv andre katolikker, de hellige Anna Kim Jang-geum, Marta Kim Seong-im, Teresa Yi Mae-im, Johannes Baptist Yi Gwang-nyeol, Magdalena Yi Yeong-heui, Lucia Kim Nusia og Maria Weon Gwi-im. Rosa var 55 år gammel.

Rosa var blant de 79 som døde i forfølgelsene mellom 1839 og 1846 som ble saligkåret den 5. juli 1925 av pave Pius XI (1922-39). 24 martyrer som døde mellom 1861 og 1867, ble saligkåret i 1968 av den ærverdige pave Paul VI (1963-78). Hele gruppen ble helligkåret den 6. mai 1984 på Yeouido Plaza (fra 1999 Yeouido Park) i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Deres minnedag i den romerske generalkalenderen er 20. september.

Kilder: Attwater (dk), Attwater/Johannes, Attwater/Cumming, Farmer, Lodi, Butler, Benedictines, Chenu, Kværne/Vogt, pl.wikipedia.org, cbck.or.kr, newsaints.faithweb.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. april 1999

av Webmaster publisert 06.04.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:52