Den hellige Richella av Irland (400-t)

Minnedag: 6. januar

Den hellige Richella (Richenna) ferch Calpoirn Sucatus eller Sochet, Succat, Succeta var en irsk helgen som skal ha vært en av de fem søstrene av den hellige Patrick av Irland (385-461) (Pádraig). I så fall var hun i likhet med Patrick brite av romersk avstamming og født i Bannavem Taberniae, et uidentifisert sted nær den britiske vestkysten mellom munningen av Firth of Clyde i Skottland og Severn i sørvest. Steder som er foreslått, er Cumbria, Carlisle og Anglesey i Wales. Deres far skal ha vært Calpurnius Sucatus [Calpornius, Calpoirn], som var decurio (en borgelig embetsmann) og diakon, mens deres bestefar var presten Potitus. Det er ikke noe uvanlig i at diakoner og prester hadde familie, for den gang var sølibat ikke påbudt for presteskapet i nord. Legenden forteller at deres mor het Concessa (Concha, Conchessa).

Patrick skal ha hatt fire søstre i tillegg til Richella, nemlig den hellige Darerca eller Liamania (Liamain), den hellige Lupait (Lupita, Lupida), som var konsekrert jomfru (selv om noen forfattere utstyrer også henne med barn), den hellige Tigris og den hellige Cinnenum.

Richella var nonne, og Patrick grunnla et kloster for henne som senere ble kalt Cell Richille, deretter Kill-Richille og senere Kilreckill eller Kilreekil, hvor dagens sognekirke Kilreckill i baroniet Loughrea i grevskapet Galway i provinsen Connacht (eng: Connaught) i det vestlige Irland.

Vi kjenner ingen minnedag for Richella.

av Webmaster publisert 28.09.2008, sist endret 28.12.2015 - 12:06