Den hellige Darerca av Irland (400-t)

Minnedag: 22. mars

Den hellige Darerca (Darerca Sucatus eller Sochet, Succat, Succeta) eller «Der-Erc» ferch Calpoirn ble født på slutten av 300-tallet. Hennes egentlige navn var trolig Liamania (Liamain), og Darerca eller Der-Erca («datter av Erc») var det navnet hun fikk i Hibernia (Irland). Den irske hagiografen og historikeren John Colgan (d. 1657), som skrev Trias Thaumaturga og Acta Sanctorum Hiberniae, sier at Liamania er identisk med Darerca.

Darerca skal ha vært femte og yngste søster av den hellige Patrick av Irland (385-461) (Pádraig). I så fall var hun i likhet med Patrick brite av romersk avstamming og født i Bannavem Taberniae, et uidentifisert sted nær den britiske vestkysten mellom munningen av Firth of Clyde i Skottland og Severn i sørvest. Steder som er foreslått, er Cumbria, Carlisle og Anglesey i Wales. Deres far skal ha vært Calpurnius Sucatus [Calpornius, Calpoirn], som var decurio (en borgelig embetsmann) og diakon, mens deres bestefar var presten Potitus. Det er ikke noe uvanlig i at diakoner og prester hadde familie, for den gang var sølibat ikke påbudt for presteskapet i nord. Legenden forteller at deres mor het Concessa (Concha, Conchessa).

Andre kilder sier at Darercas navn er utledet fra det irske Diar-Sheare, som betyr «konstant og sterk kjærlighet». Mange av detaljene som er knyttet til hennes historie, er obskure, og det er ikke lett å skjelne de historiske fakta fra det nettverk av legender som middelalderens forfattere har utsmykket hennes biografi med. Men hennes ry for hellighet står fast, og det samme gjør det faktum at hun var mor til mange helgener. Hun skal ha etterlatt seg nitten barn – to døtre og sytten sønner. Ifølge John Colgan ble alle sønnene biskoper over hele Irland, og noen av dem regnes som hellige.

Det må bemerkes at en biskop i Irland på den tiden var mer som dagens monsignori – det ble utnevnt store mengder av dem og de hadde lite makt bortsett fra myndigheten til å ordinere, mens det var abbedene som utgjorde det egentlige kirkelige hierarkiet.

Darerca var gift to ganger; hennes første mann var Restitutus Lombarden eller Rhystud barden (=poeten). Med ham fikk hun ni sønner:

1) Den hellige Secundinus av Dunshaughlin (ca 375-447) [Sechnall, Seachnall]

2) Den hellige Nectan av Killunche

3) Den hellige Auxilius av Killossey (d. ca 460)

4) Den hellige Diarmaid av Druim-corcortri

5) Den hellige Coemed Maccu Baird

6-9) Dabonna, Mogornon, Drioc og Luguat

Drioc er mest trolig den samme som Rioch (Rioc), se under. Luguat er trolig en sammenblanding med den hellige Moluag av Lismore (ca 530-92) eller Lugaid «Molúa» eller Lughaith «Moloc» mac Lanneon, som var biskop av Lismore i Skottland etter å ha studert i Irland.

Etter Restitutus' død giftet Darerca seg med Chonas Bretoneren (Conas, Counos, Cynev, Conis, Chonis; diminutiv Counán, Cynán), som grunnla kirken i Both-chonais, nå Binnion, i sognet Clonmany i baroniet Inishowen i grevskapet Donegal i den delen av provinsen Ulster som ligger i republikken Irland. Den hellige Eimhin av Rosglas (Evin), forfatter av Vita Tripartita eller Tripartite Life of St. Patrick, «Den tredelte livshistorie om den hellige Patrick», forteller at Darerca hadde fire sønner med Chonas, alle biskoper:

1) Den hellige Mel av Ardagh

2) Den hellige Melchu av Ardagh (trolig identisk med Mel)

3) Den hellige Rioch av Inishbofin

4) Den hellige Muinis av Forgney

Fire andre sønner tilskrives Darerca av gamle irske forfattere:

1) Den hellige Crummin av Lackan

2) Den hellige Middu (en annen variant er Midgma)

3) Den hellige Carantoc

4) Den hellige Maceaith (som kan være den samme som Coemed)

I tillegg hadde Darerca to døtre, nemlig de hellige Eiche av Kilglass og Lalloc av Senlis.

Patrick skal ha hatt fire søstre i tillegg til Darerca, nemlig den hellige Tigris eller Tigridia (Tygrida), den hellige Lupait (Lupita, Lupida), som var konsekrert jomfru (selv om noen forfattere utstyrer også henne med barn), den hellige Cinnenum og den hellige Richella.

Darercas minnedag er 22. mars, og hun er skytshelgen for Valentia Island (irsk: Dairbhre) utenfor halvøya Iveragh sørvest i grevskapet Kerry i provinsen Munster i det sørlige Irland, et av Europas vestligste bebodde områder. Darerca må ikke blandes sammen med den hellige Monenna av Killeavy (d. ca 518), som har minnedag 6. juli. Monenna kalles også Monennia, Moninne, Moninna, Modwena, Modwenna, Blinne, Bline eller Darerca.

av Webmaster publisert 28.09.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:50