Den hellige Rioch av Inishbofin (d. ~480)

Minnedag: 1. august

Den hellige Rioch ap Cynán (Rioc) ble født på begynnelsen av 400-tallet og skal ha vært en av de fire sønnene av den hellige Patrick av Irlands (385-461) (Pádraig) hellige søster Darerca og hennes andre mann, Chonas Bretoneren (Conis, Chonis) (de andre tre brødrene var de hellige Mel, Melchu og Muinis). Darerca skal i alt ha hatt sytten sønner og to døtre. Ifølge den irske hagiografen og historikeren John Colgan (d. 1657), som skrev Trias Thaumaturga og Acta Sanctorum Hiberniae, ble alle sønnene biskoper over hele Irland, og noen av dem regnes som hellige. Det må bemerkes at en biskop i Irland på den tiden var mer som dagens monsignori – det ble utnevnt store mengder av dem og de hadde lite makt bortsett fra myndigheten til å ordinere, mens det var abbedene som utgjorde det egentlige kirkelige hierarkiet.

I den biografien om Patrick som kalles Vita Tripartita eller Tripartite Life of St. Patrick, «Den tredelte livshistorie om den hellige Patrick», skrevet av den hellige Eimhin av Rosglas, heter det at de fire brødrene fulgte onkelen Patrick til Irland og hjalp ham med å evangelisere landet.

Rioch ble abbed og biskop på øya Inishbofin (tidligere også skrevet Innisboffin og Ennisboffin), en øy utenfor vestkysten av grevskapet Galway, som sammen med grevskapene Leitrim, Mayo, Roscommon og Sligo utgjør Irlands nordvestre provins Connacht (eng: Connaught). Inis Bo Finne betyr «Den hvite kuas øy».

Rioch døde rundt 480 og hans minnedag er 1. august.

Som abbed-biskop Rioch av Inishbofin står han på listen over Darercas sønner med Chonas Bretoneren. Blant Darercas sønner fra første ekteskap med Restitutus Lombarden (Rhystud barden) finner vi en biskop Drioc, men det er åpenbart at Rioch (Rioc) og Drioc er varianter av samme navn. Han er mest kjent som Rioch, men Drioc kan ha vært den opprinnelige formen.

av Webmaster publisert 28.09.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:52