Den hellige Tigris av Irland (400-t)

Minnedag: 6. januar

Den hellige Tigris (Tigridia, Tigrida, Tygrida) Sucatus eller Sochet, Succat, Succeta var en irsk helgen som skal ha vært en av de fem søstrene av den hellige Patrick av Irland (385-461) (Pádraig). I så fall var hun i likhet med Patrick brite av romersk avstamming og født i Bannavem Taberniae, et uidentifisert sted nær den britiske vestkysten mellom munningen av Firth of Clyde i Skottland og Severn i sørvest. Steder som er foreslått, er Cumbria, Carlisle og Anglesey i Wales. Deres far skal ha vært Calpurnius Sucatus [Calpornius, Calpoirn], som var decurio (en borgelig embetsmann) og diakon, mens deres bestefar var presten Potitus. Det er ikke noe uvanlig i at diakoner og prester hadde familie, for den gang var sølibat ikke påbudt for presteskapet i nord. Legenden forteller at deres mor het Concessa (Concha, Conchessa).

Patrick skal ha hatt fire søstre i tillegg til Tigris, nemlig den hellige Darerca eller Liamania (Liamain), den hellige Lupait (Lupita, Lupida), som var konsekrert jomfru (selv om noen forfattere utstyrer også henne med barn), den hellige Cinnenum og den hellige Richella. Mange av detaljene som er knyttet til Tigris' historie, er obskure, og hun har ofte blitt blandet sammen med søsteren Darerca, som behandles grundig av den irske hagiografen og historikeren John Colgan (d. 1657), som skrev Trias Thaumaturga og Acta Sanctorum Hiberniae.

Det har vært hevdet at Tigris var mor til kong Solomon I av Bretagne (434-46) og gift med Gradlon Mawr (den store) (ca 400-34), men det er en sammenblanding med en irsk Tigridia som ikke var i slekt med Patrick. Chonas Bretoneren (Conas, Counos, Cynev, Conis, Chonis; diminutiv Counán, Cynán), som nevnes som søsteren Darercas andre mann, skal imidlertid ha vært bror av Gradlon Mawr.

Man mener at Tigris ble bortført fra Villa Enon i 389 sammen med broren Patrick og brakt til Irland, selv om han ikke nevner henne i sin Confessio. I Irland skal hun ha blitt gift med en Gollit, og med ham fikk hun fem sønner, som alle ble biskoper og helgener. Det var de hellige Loman av Trim, Muinis av Tedel, Broccaid av Emlagh, Broccen av Breaghwy og Mugenoc av Cill Duma Glyn (All Duimi Gluin).

Den engelske cisterciensermunken Jocelin av Furness [Jocelyn] (d. ca 1214), som skrev Vita sancti Patricii, en biografi om den hellige Waldef av Melrose (ca 1100-60) samt den eneste komplette bevarte biografien om den hellige Kentigern av Glasgow (ca 518-ca 603), tilskriver Tigris sytten sønner og fem døtre, men Tirechán, den irske biskopen som skrev en biografi om Patrick på slutten av 600-tallet, og den hellige Eimhin av Rosglas (Evin) (500-t), forfatter av Vita Tripartita eller Tripartite Life of St. Patrick, «Den tredelte livshistorie om den hellige Patrick», er større autoriteter.

Tid og sted for Tigris' død er ukjent. Vi kjenner ingen minnedag.

av Webmaster publisert 28.09.2008, sist endret 28.12.2015 - 12:05