Den hellige Nectan av Killunche (400-t)

Minnedag: 25. april

Den hellige Nectan ap Rhystud [= sønn av Restitutus] skal ha vært en av de ni sønnene til den hellige Patrick av Irlands (385-461) (Pádraig) hellige søster Darerca og hennes første mann, Restitutus Lombarden (Rhystud barden). Darerca skal i alt ha hatt sytten sønner og to døtre.

Ifølge den irske hagiografen og historikeren John Colgan (d. 1657), som skrev Trias Thaumaturga og Acta Sanctorum Hiberniae, ble alle sønnene biskoper over hele Irland, og noen av dem regnes som hellige. Det må bemerkes at en biskop i Irland på den tiden var mer som dagens monsignori – det ble utnevnt store mengder av dem og de hadde lite makt bortsett fra myndigheten til å ordinere, mens det var abbedene som utgjorde det egentlige kirkelige hierarkiet.

Nectan etablerte sitt bispesete i Killunche. Senere flyttet han sitt bispesete til Fennor nær Slane i grevskapet Meath i provinsen Leinster i det østlige Irland. Det er også mulig at han var biskop av begge bispedømmene samtidig.

I den biografien om Patrick som kalles Vita Tripartita eller Tripartite Life of St. Patrick, «Den tredelte livshistorie om den hellige Patrick», skrevet av den hellige Eimhin av Rosglas, heter det at da Patrick besøkte Bredach, et område som omtrent tilsvarer den østlige delen av baroniet Inishowen i grevskapet Donegal i den delen av provinsen Ulster som tilhører republikken Irland, ordinerte han Aengus mac Ailill, den lokale høvdingen i Moville, som nå er et feriested ved sjøen for innbyggerne i Derry. Mens han var der, fant han tre diakoner, hans søster Darercas sønner, nemlig de hellige Reat, Nenn og Aedh, som har minnedager henholdsvis 3. mars, 25. april og 31. august. Selv om deres far ikke nevnes i denne sammenhengen, er det åpenbart at Nenn og Aedh nevnes blant sønnene av Darerca og Restitutus som henholdsvis Nectan og Coemed (Coemaedh).

Nectans minnedag (som Nenn) er altså 25. april. Han må ikke blandes sammen med sin walisiske navnebror fra 500-tallet, den hellige Nectan ap Brychan (Neghton, Nighton), sønn av den halvt legendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales, som har minnedag den 17. juni.

av Webmaster publisert 28.09.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:47