Den hellige Solomon III av Bretagne ( -874)

Minnedag: 25. juni

Den hellige Solomon III (Salomon, Selomon; bretonsk: Selyf) levde på 800-tallet og var konge av Bretagne (857-74). Han ble konge etter å ha avsatt sin fetter Erispoé (851-57), som han fikk drept i en kirke. Han var en tapper, om enn til tider brutal, kriger. Han forsvarte sitt land med suksess mot frankere og nordmenn (vikinger) og sine egne opprørske undersåtter. Bretonerne regner ham som en av sine mange nasjonale helter. Han begikk mange forbrytelser i sin ungdom, men han gjorde bot for sine synder på sine eldre dager, og da han ble snikmyrdet i 874 av misfornøyde hoffmenn, utropte folket straks ham til martyr.

Hans minnedag er 25. juni. Samme dag minnes i Cornwall en hellig Selevan («St. Levan»), som godt kan være identisk med Salomon, selv om legendene plasserer dem i tid 3-400 år fra hverandre.

Denne Selevan blandes igjen sammen med den hellige Selyf (Solomon I), som beskrives som konge av Cornwall, og han var gift med den hellige Gwen (Wenn) av Cornwall, som skal ha vært søster av den hellige Non av Wales, mor til den hellige David, Wales' skytshelgen. Selyf og Gwen skal ha vært foreldre til den hellige Cybi av Holyhead og etter en versjon også den hellige Cadfan. Han skal ha regjert som en småkonge i Bretagne og ble drept av misfornøyde hedninger blant sine undersåtter, og dette skaper mistanke om at han er identisk med Salomon III av Bretagne.

av Webmaster publisert 26.12.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:52