Den hellige Selyf av Cornwall (400/500-t)

Minnedag: 14. oktober

Den hellige Selyf (Solomon I, Salom; lat: Solomanus) ble født en gang på slutten av 400-tallet i Cornwall i det sørvestlige Britannia. Han var en yngre sønn av kong Geraint (Gerren) ap Erbin av Dumnonia (ca 480-ca 514), et kongerike som omfattet Cornwall, Devon og det meste av Somerset. Ifølge de walisiske stamtavlene var Selyfs mor Gwyar, datter av Amlawdd Wledig, og hans brødre var Cyngar, Iestyn, Caw og Cado eller Cador. Selyf opptrer bare i de sene helgengenealogiene som en walisisk helgen.

Han skal selv på begynnelsen av 500-tallet ha etterfulgt sin fetter Mark som fyrste av det gamle fyrstedømmet Gelliwig mellom elvene Tamar og Lynher i Cerniw eller Cornubia (Cornwall), et underkongedømme under Dumnonia. Selyf var gift med den hellige Gwen av Cornwall, datter av Cynyr of Caergawch. Hun skal ha vært søster av den hellige Non av Wales, mor til den hellige David, Wales’ skytshelgen. Selyf og Gwen skal ha vært foreldre til den hellige Cybi og ifølge en versjon også den hellige Cadfan.

Det heter også at Selyf skal også ha regjert som en småkonge i Bretagne som Solomon I, sønn av Gradlon Mawr, og ha blitt drept av misfornøyde hedninger blant sine undersåtter. Dette høres imidlertid ut som historien om hellige kong Solomon III, som døde i 874.

I Cornwall er trolig kirken i Lansalos grunnlagt av Selyf. Ved siden av ligger Duloe, en grunnleggelse av Cybi. Nær er Pelynt, som Selyfs svigerinne Non er skytshelgen for, mens Morval er en grunnleggelse av hans hustru Gwen.

Selyf har en minnedag i Bretagne den 14. oktober. Han blandes ofte sammen med den hellige Selevan («St. Levan»), som omtales som hans nevø og kan være identisk med den bretonske kong Solomon III som feires samme dag (25. juni), selv om legendene i tid plasserer dem 3-400 år fra hverandre. Festen i Lansalos er på søndag etter 1. februar.

Kilder: Benedictines, Bunson, Baring-Gould (7), KIR, CSO, celt-saints, britannia.com, earlybritishkingdoms.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 26. desember 2006

av Webmaster publisert 26.12.2006, sist endret 28.12.2015 - 12:03