Den hellige Tegfan av Anglesey (500-t)

St Tegfan’s Church i LlandegfanDen hellige Tegfan levde på 500-tallet i Wales. Han var sønn av Alltu Redegog ab Carcludwys (Cardudwys) ab Cyngu ab Yspwys ab Cadrod Calchfynydd. Hans mor var den hellige Canna, datter av Tewdwr Mawr, men hennes navn angis forskjellig (noen kaller henne Tegfan eller Cenaf). Hun var først gift med sin eldre fetter, den hellige prins Sadwen (Sadwrn, Saturninus), og de fikk den hellige sønnen Crallo.

Familien flyttet sammen med den hellige Cadfan til det sørlige Wales, hvor Sadwen ser ut til å ha forlatt Canna for å bli eremitt på Anglesey i Nord-Wales, hvor han senere døde. Canna giftet seg snart igjen med Alltu Redegog eller Gallgu Reiddog, som nedstammet fra kong Cadrod Calchfynedd, og med ham fikk hun enda to sønner, den hellige Elian Geimiad og Tegfan av Anglesey, som altså var Crallos halvbrødre.

Men «Tegfan av Môn» beskrives også som sønn av Carcludwys ab Cyngu ab Yspwys ab Cadrod Calchfynydd og dermed en bror av Alltu Redegog, Elians far. Hans mor skal ha vært Cenaf, datter av Tewdwr Mawr, som også noen ganger kalles Elians mor. Men det må være en feil et sted, for Canna/Cenaf kan ikke ha vært hustru til både Carcludwys og Alltu Redegog.

Tegfan var en periglawr, eller bekjenner, i Bangor Gybi (Cybis kloster) i Holyhead på Anglesey (Ynys Môn). Han var en helt annen person enn den hellige Decumanus (= Degyman), som hans navn noen ganger sies å være identisk med, men feilaktig.

Tegfan nevnes i Dafydd Llwyds cywydd (walisisk diktform) til den hellige Tydecho, noe som kan bety at han en tid bodde sammen med denne helgenen og den hellige Dogmael (Dogfael) i Llandudoch eller St. Dogmael’s, nær Cardigan. Han er skytshelgen for Llandegfan på Anglesey, det sognet hvor byen Beaumaris ligger. Kirken har noen ganger feilaktig blitt oppgitt som viet til Tydecho. Tegfans minnedag er ikke kjent, men Llandegfan Gwyl Mabsant pleide å bli holdt på påskemandag.

Kilder: Baring-Gould (7) - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. november 2011

av Per Einar Odden publisert 10.11.2011, sist endret 15.04.2014 - 16:19